Neagu: Tripleta Teodorovici-Vâlcov-Mișa a produs o gaură bugetară de aproape 12 miliarde lei

Știri de Sibiu, 19.09.2018

Deputatul PNL Nicolae Neagu acuză Guvernul condus de Viorica Dăncilă că a dus România spre ”dezastru bugetar”, susținând că tripleta ministerială Teodorovici – Vâlcov – Misa a generat o gaură bugetară de aproape 12 miliarde de lei, cel mai mare deficit bugetar de la criza din 2010.

In declarația politică prezentată în Parlamentul României, parlamentarul sibian a susținut faptul că ”execuția bugetară după șapte luni de guvernare Dăncilă arată că situația finanțelor publice a României se îndreaptă spre un dezastru bugetar”.

”Totul sub controlul liderului suprem Dragnea care blochează investițiile publice ale administrației centrale și locale, singurele reale indicatoare ale unei economii prospere, dacă ea ar fi existat cu adevărat. Veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel ca pondere din PIB de la criza economică din 2010 încoace, coborând la minim record de 8,6%. După toată nebunia cu transferul contribuțiilor sociale la angajat, veniturile din contribuțiile de asigurări sociale, ca pondere din PIB, au crescut cu mai puțin de un procent față de aceeași perioadă a anului trecut”, a precizat Neagu.

El a subliniat că situația nu este roz nici în privința veniturilor fiscale și a încasărilor din contribuțiile de asigurări sociale, care însumează 14,5% din PIB, ”fiind și ele cele mai mici din 2010 până în present”.

Conform datelor prezentate de deputatul PNL, balanta este dezechilibrata de creșterea cheltuielilor pentru asistență socială și de personal.

”Procentul din PIB al veniturilor fiscale și al contribuțiilor sociale nu ține pasul cu creșterea cheltuielilor cu personalul și asistența socială, care a urcat la 11,4% din PIB, adică cel mai mare nivel din 2010 până în prezent.80% din veniturile statului sunt pentru cheltuieli de personal și asistență socială! Cheltuielile de capital, rambursările de împrumuturi și mentenanța stufoasei administrații centrale iau restul, deci investițiilor publice le rămâne foarte puțin, sub 3% din PIB, cel mai scăzut scor de la revoluție încoace!”, a mai spus Neagu.

In opinia s-a, miniștrii ”marionetă” din Guvernul Dăncilă au generat o gaură fără precedent în bugetul statului.
” Într-o perioadă de creștere economică, marionetele lui Dragnea, tripleta Teodorovici – Vâlcov – Mișa au produs cel mai mare deficit bugetar de la criza din 2010 până în prezent, ceea ce înseamnă o gaură bugetară de aproape 12 miliarde de lei.Motivul: politicile publice incoerente și populismul electoral.Această politică bugetară dezastruoasă a guvernului Dragnea – Dăncilă are repercursiuni grave asupra echilibrelor economice ceea ce va genera alte împrumuturi ale statului, noi scumpiri (inflația este deja peste 5%), devalorizarea leului, creșterea ratelor bancare, erodarea puterii de cumpărare a veniturilor, în special a celor din economia privată, și scăderea ritmului investițiilor publice!”, a subliniat Neagu.

Soluția adoptată pe viitor va aduce costuri pe termen lung din cauza împrumuturilor: ” Pentru a asigura plata salariilor și a pensiilor, guvernul Dăncilă va continua să se împrumute tot mai mult și tot mai scump! Deja avem o creștere a cheltuielilor cu dobânzile de 20% față de aceeași perioadă a anului 2017, dobânda la obligațiunile pe termen lung ale României ajungând la peste 5% ,încet, încet ne îndepărtăm de Zona Euro, patru dintre cele cinci criterii obligatorii pentru aderarea la moneda unică fiind în acest moment neîndeplinite”.

În opinia deputatului PNL, pentru oprirea exodului forței de muncă românești în străinătate- 200.000 de români în ultimul an, sunt necesare ”investiții publice, imediate și majore, atât ale autorităților publice locale, cât și a celor central”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.