Fără precedent: Referendumul RISCĂ să fie BLOCAT la Sibiu; Se retrag presedinții de secții!

Știri de Sibiu, 01.10.2018

Situație fără precedent la Sibiu, unde organizarea referendumului este pusă în pericol din cauza retragerii persoanelor desemnate să fie președinți la secțiile de votare. Cu doar câteva zile înainte de scrutin, aproape jumătate din persoanele desemnate se retrag de pe lista intocmită de Biroul Electoral Județean (BEJ) Sibiu, a declarat judecătorul Andrei Sebeșan.

”Cele 373 de persoane selectate să fie președinți ai birourilor electorale a secțiilor de votare au fost stabilite prin tragere la sorți din lista cu cei 1000 de experți electorali deținută de Autoritatea Electorală Permanentă. Problema este că mulți dintre cei aleși se retrag. Nu știu din ce motive, nu mai vor să participe, deși trebuie să  fie prezentat un motiv întemeiat pentru acceptarea cererii de retragere. Avem peste 150 de solicitări de retragere de pe listă până acum. Este un val de retrageri nemaiîntâlnit. Este o situație extrem de problematică, care pune sub semnul întrebării buna organizare a referendumului”, a declarat Andrei Sebeșan, președintele BEJ Sibiu.

Potrivit acestuia, în lipsa persoanei desemnată ca președinte al unei secții de votare, procesul electoral nu se poate desfășura.

În acest context, judecătorul Andrei Sebeșan a lansat un apel la disponibilitate, pentru a evita blocajul.

”Fac un apel la disponibilitate către persoanele aflate în evidențele AEP, să se implice în organizarea referendumului. Cei interesați trebuie să ia legatura cu AEP, unde se pot depune cereri”, a mai precizat președintele BEJ Sibiu.

Pe lângă retragerea celor desemnați de pe liste, o alta problemă este dată de lipsa datelor de contact ale expertilor, informațiile AEP nefiind actualizate.

Pentru munca depusă în cele patru zile de implicare în organizarea referendmului, un președinte de secție primește aproximativ 1000 de lei, impozabili.

Lista cu persoanele desemnate de BEJ președinți ai birourilor electorale a secțiilor de votare poate fi consultata AICI!

Referendumul pentru revizuirea Constituției se organizează în perioada 6-7 octombrie. Potrivit Autorității Electorale Permanente, în județul Sibiu vor fi amenajate la referendum 373 de secții de votare, dintre care 106 in Sibiu și Paltinis și 42 în Mediaș.

Citeste  si: BEJ Sibiu: Mulți experți electorali dispuși să ia locul celor care s-au retras de la referendum
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: BEJ Sibiu: Mulți experți electorali dispuși să participe în locul celor care s-au retras de pe … […]

  2. […] LATER EDIT: Din câte se pare, în ultimele ore s-a trecut deja la un alt nivel. Mai precis, s-a trecut de la boicot la sabotaj – la sabotarea democrației și ordinii de drept: http://www.stiridesibiu.ro/?p=75597 […]

1 2