Summit UE cu 800.000 euro pentru concerte și ZERO lei pentru securizarea Aeroportului Sibiu

Știri de Sibiu, 11.10.2018

Autoritățile române acordă o importanță specială divertismentului programat în cinstea șefilor de state prezenți la summitul UE de anul viitor de la Sibiu, alocând 800.000 euro pentru două concerte organizate de Ministerul Turismului, în timp ce investițiile în securitatea și funcționarea Aeroportului Internațional (AIS) Sibiu, estimate la aproximativ 2,6 milioane de euro, se lasă încă așteptate.

Citeste si: Trif: Ministerul Turismului alocă 800.000 de euro pentru două spectacole în cadrul summitului UE de la Sibiu

Capacitate redusă de intervenție din lipsa utilajelor

În contextul cresterii traficului aerian la Sibiu, cele de 36 de delegații oficiale ale statelor membre UE care vor sosi la Sibiu în luna mai vor suprasolicita echipele Aeroportului Sibiu, cu precădere în activitatea de îmbarcare si pregătire a aeronavelor.

„Echipamentele existente pe Aeroportul International Sibiu sunt dimensionate pentru deservirea traficului comercial existent, respectiv pot deservi simultan maxim 3 aeronave de tip Boeing B737/Airbus A320”, potrivit informării transmisă Consiliului Județean Sibiu.

În acest context, conducerea AIS a cerut aproximativ 1 milion de euro pentru echipamente de deservire a aeronavelor , respectiv scară de pasageri, bandă bagaje, grup GPU (Ground Power Unit), remorci bagaje și air starter.

”Conducerea aeroportului consideră necesară suplimentarea echipamentelor de deservire a aeronavelor aflate acum in dotarea Aeroportului International Sibiu în câte o bucata, pentru a evita riscul de suspendare a procesului de deservire (și implicit de reducere a calității serviciilor oferite) din cauza unor potențiale disfuncționalități”, mai precizează CJ Sibiu pentru StirideSibiu.ro.

Peste 1 milion de euro pentru securizarea AIS

În contextul prezenței la Sibiu a zeci de misiuni diplomatice, pe lângă funcționarea serviciilor administrative , vitală este securizarea Aeroportului Internațional Sibiu și a zonei perimetrale, respectiv a pasagerilor care vin și pleacă.

Aici nevoile ajung să depășească 1 milion de euro, mai exact este 5.487.000 lei, pe lista de achizitii fiind inclusă amenajarea unui nou punct de control-acces și un echipament de control cu raze X de tip mobil .

”Ținând cont de caracterul special al operațiunilor de aviatie destinate șefilor de stat/guvern, pentru care îmbarcarea/debarcarea pasagerilor se va efectua, de regula, direct la aeronavaă si pentru care se pot solicita efectuarea unor controale suplimentare pentru bagaje este necesara asigurarea unui echipament de control cu raze X de tip mobil, precum si a unor echipamente de detecție a urmelor de explozibili mobile. De asemenea, pentru fluidizarea și reducerea timpilor de control a vehiculelor și persoanelor altele decât pasagerii, este necesară amenajarea si dotarea unui punct de control acces”,  mai precizează CJ Sibiu.

Necesar, dar nu dăm banii

Lista cu investițiile necesare funcționării AIS pe durata summitului UE , în valoare totală de 12.093.464 lei, a fost transmisă Ministerului Transporturilor, care a scăpat ușor de obligații invocând faptul că regia sibiană nu este in subordinea Transporturilor, ci a CJ Sibiu.

In ciuda faptului că este considerată ”justificata solicitarea privind dotarea Aeroportului Internațional Sibiu cu echipamentele de deservire a aeronavelor, repsectiv pentru controlul de securitate, în condițiile organizarii summitului UE”, Ministerul Transporturilor recomandă finanțare de la de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

”Ministerul Transporturilor nu poate asigura finanțarea unei investiții la aeroporturile regionale aflate în subordinea consiliilor județene , una din posibilitățile de realizare a acestor investiții fiind alocarea sumelor necesare AIS, prin Fondul de rezervă bugetara aflat la dispoziția Guvernului , așa cum s-a întamplat în 2018 în cazul Aeroportului Internațional Maramureș și Aeroportului Internațional Delta Dunării , prin Hotararea Guvernului 335 din 2018, inițiata de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, se menționează în răspunsul transmis de Ministerul Transporturilor autorităților sibiene, respectiv Prefecturii Sibiu.

Finanțare ZERO încă

Necesarul Aeroportului Sibiu, principala poartă de acces a delegațiilor oficiale, a fost transmis tuturor instituțiilor statului român, ”beneficiarul si organizatorul summitului”, la ultima rectificare bugetară realizată de Guvern nefiind prevăzute sume pentru Aeroportul Internațional Sibiu, potrivit directorului Mihai Gârdea.

Ideea că ar trebui să se descurce cu echipamentele existente în prezent nu este deloc una liniștitoare.

”Noi am pornit de la niște scenarii. Am încercat să ne imaginăm operarea în vârf de trafic efectiv . Așa cum se știe, Aeroportul va fi operațional pe perioada summitului. Cursele regulate se vor desfășura. Tot ce va fi legat de summit va fi suplimentar traficului obișnuit. Cred că, printr-o coordonare foarte bună vom reuși sa satisfacem nevoile.(…) Este clar, cu cât vom fi mai bine dotați, cu atât lucrurile vor fi mai ușor de gestionat”, a declarat Mihai Gârdea, directorul AIS.

Între timp, entertainmentul pentru summit este asigurat de Ministerul Turismului, care investeste nu mai putin de 800.000 de euro in două concerte ce vor avea loc anul viitor la Sibiu. Banii au fost déjà alocați de Guvernul României, potrivit ministrului Turismului, Bogdan Trif.

De asemenea, Guvernul a alocat anul acesta 1o milioane lei din 16 cate au fost cerute pentru implementarea proiectului de securizare video a orasului Sibiu pe durata summitului.

Citeste si: Fodor, încrezătoare că mai primește bani de la Guvern pentru summit; Sibiul investește 20 mil.lei!

Summitul din 9 mai 2019 va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti și 100 de traducători.

Citeste si:Banii pentru summitul de la Sibiu, în stand-by pentru Județean, Aeroport și Ambulanță. Mesajul CJ Sibiu!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: Summit UE cu 800.000 euro pentru concerte și ZERO lei pentru securizarea Aeroportului Sibiu […]

  2. […] Citeste si: Summit UE cu 800.000 euro pentru concerte și ZERO lei pentru securizarea Aeroportului Sibiu […]