ADR Centru: Sibiul cere redeschiderea finanțărilor pentru reabilitarea monumentelor și școlilor

Știri de Sibiu, 07.11.2018

Consiliul Județean (CJ) Sibiu a solicitat miercuri, în ședința trimestrială a Agenției pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru, demararea procedurilor de deblocare a axelor de finanțare ce permit reabilitarea cu fonduri nerambursabile a clădirilor monument istoric, a școlilor speciale sau cea pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice. La nivelul județului Sibiu sunt în așteptare sau în lucru proiecte estimate la aproximativ 20 de milioane de euro, din care 15 milioane pentru clădiri istorice.

Prin redeschiderea Axei 5.1 din cadrul Programului Regional 2014-2020, CJ Sibiu speră să reabiliteze Biserica Azilului din Sibiu, sediul Bibliotecii Județene Astra și clădiri ale CNM Astra din Piața Mică a orașului.

”Aproximativ 30 % din monumentele istorice la nivel național sunt concentrate în Regiunea Centru, așadar și în județul Sibiu. Noi am pregătit pentru depunere anumite proiecte. Axa s-a închis la un moment dat. Noi dorim să se redeschisă această axă pentru a se depune proiecte. Este vorba de Biserica Azilului din Sibiu, Biblioteca Astra , clădiri aflate în administrarea CNM Astra din Piața Mică a Sibiului, ceea ce pentru noi ar fi o reușită extraordinară și o gură de aer pentru bugetul CJ Sibiu. Ne dorim foarte mult redeschiderea Axei 5.1 pentru că este necesară (…) Finanțarea s-a închis în 2017. (…) Noi solicităm redeschiderea pentru valoarea rămasă de 20% sau suplimentarea întregii axe.Proiectele noastre ajung la 15 milioane euro și sunt proiecte mari”, a declarat Oana Popa, director al Direcției Strategii și Proiecte din cadrul CJ Sibiu.

La fel de stringentă este și problema axei pentru învățământul obligatoriu, pentru care CJ Sibiu insistă să se redeschidă.

”Sunt două proiecte foarte importante pentru noi și pentru județul Sibiu: relocarea Școlii Speciale de pe strada Filarmonicii, unde nu există spațiul necesar și condiții pentru copiii cu probleme speciale,  la Școala 22 din curtea Spitalului de Psihiatrie. Acolo sunt necesare investiții majore, ca să ajungem la standarde europene. Un alt proiect este pentru reabilitarea Scolii Speciale din Mediaș. Sunt sceptică în această priviță pentru că axa este de 800%, atat de multe proiecte sunt încât nu cred că vom apuca”, a mai adăugat Oana Popa.

Valoarea estimată a proiectelor de reabilitare a școlilor este de aproximativ 6 milioane euro.

Reprezentatul CJ Sibiu au mai cerut în plen și deblocarea axei de finanțare care permite eficientizarea energetică a clădirilor publice, cu speranța că se vor obține bani pentru Spitalul Județean Sibiu.

Potrivit acesteia, decizia deblocării axelor de finanțare se ia la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la cererea ADR Centru și a membrilor.

”Ei gestionează programul, Ministerul Dezvoltarii. Prin urmare, ei trebuie să decidă redeschiderea acestui program sau să facă demersurile la nivelul UE, dacă ține de dânșii”, a precizat Oana Popa.

Reprezentanții consiliilor județene Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures și Sibiu și reprezentanți ai orașelor și municipiilor din regiune au participat miercuri  la ședinta trimestrială a ADR Centru, găzduită de CJ Sibiu. În luna noiembrie se împlinesc 20 de ani de existentă ADR Centru.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.