CJ Sibiu: Continuăm să compensăm subfinanțarea asistenței sociale din județ

Știri de Sibiu, 07.11.2018

Consiliul Județean Sibiu anunță că va continua să compenseze ”subfinanțarea asistenței sociale din județ” prin alocarea de la bugetul propriu a sumelor necesare acordării sporului pentru condiții vătămătoare angajaților din cadrul DGASPC Sibiu, urmând întâlniri cu angajații din centre având în vedere dezinformarea existentă „în ciuda unui dialog constant cu liderii de sindicat”.

Precizarea vine în urma protestului de miercuri la care au participat aproximativ 50 de angajați ai DGASPC Sibiu, membri ai Sanitas Sibiu, care au pichetat sediul Consiliului Județean Sibiu. Tot miercuri, conducerea CJ Sibiu a purtat discuții cu liderii sindicatelor din Sanitas, Cartel Alfa, dar și cu angajați din sistem .

Citeste si: Angajații din asistență socială, protest la CJ Sibiu. Negocieri separate cu sindicatele (VIDEO)

”Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu le-au amintit celor prezenți că alocările deficitare de la nivel național în asistența socială au fost încă din luna iunie compensate de Consiliul Județean Sibiu, care a alocat lunar prin hotărâri de consiliu diferența necesară acoperirii salariilor, fără de care angajații din sistem nu ar fi avut asigurate nici măcar salariile de bază. Chiar și la ultima rectificare bugetară a guvernului, suma primită de județ este cu 5 milioane lei în minus față de suma solicitată de Consiliul Județean Sibiu pentru asistența socială. Consiliul Județean Sibiu va continua să acopere din bugetul propriu diferența, iar prin următoarea ședință de consiliu județean către DGASPC (care este ordonator secundar de credite) se vor aloca, luând de la alte capitole, sumele necesare acordării sporului din Anexa la HG 153/2018 pentru condiții vătămătoare, atât pentru sistemul de protecție pentru copii, cât și pentru centrele pentru adulți, la nivelul minim prevăzut de lege”, pe menționează în comunicatul CJ Sibiu.

În contextul tensiunilor create în ultimele luni, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au planificat și ”deplasări în toate centrele pentru a avea discuții directe cu angajații și a explica situația privind drepturile salariale și modul în care se acoperă finanțarea, având în vedere dezinformarea existentă în rândul angajaților DGASPC, în ciuda unui dialog constant cu liderii de sindicat”.

Soluția anunțată nu este una care să liniștească apele în domeniul asitenței sociale, din cauza subfinanțării generată de mărirea salariilor și nectualizarea din 2015 a standardului de cost în asistența socială.

”(…)Ne vom afla și anul viitor în aceeași situație. Subfinanțarea sistemului social este o problemă în toată țara, nu doar la Sibiu, întrucât la nivel național s-au adoptat măriri salariale și sporuri fără a identifica sursele de finanțare suplimentară. Un mesaj pentru liderii de sindicat a fost acela de a depune eforturi pentru actualizarea cât mai rapidă de către guvern a standardului de cost în asistența socială, standard în baza căruia se calculează alocările pe care le primește consiliul județean pentru asistența socială. În prezent, acest standard nu a mai fost actualizat din 2015 și nu corespunde nevoilor actuale”, transmite CJ Sibiu.

În urma discuțiilor de miercuri, președintele Sanitas Sibiu, Dan Pirnoi, a declarat că a fost ”închis conflictul de muncă” , urmând sa facă demersuri la Guvern pentru actualizarea standardului de cost în asistența socială, pentru a elimina lipsa banilor de salarii.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.