Moneda buclucașă: SRGE 2019 neagă potențiale confuzii între SibCoinul sibian SibCoinul siberian

Știri de Sibiu, 08.11.2018

La doar câteva zile după ce s-a anunțat oficial că Sibcoinul este denumirea aleasă pentru moneda locală pe durata anului 2019, când judeţul Sibiu va fi Regiune Gastronomică, Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a transmis joi un comunicat de presă în care exclude posibile legături și confuzii cu o criptomonedă existentă în spatiul rus, SibCoinul siberian cunoscut dreptr Siberian Chervonets (SIB).

”Această monedă nu înlocuiește moneda națională și nu este o criptomonedă. SibCoinul are ca scop promovarea producătorilor regionali și a Sibiului ca destinație de locuire, investiții, turisim și cultură (…) Luând în considerare faptul că denumirea de SibCoin este ușor de înțeles indiferent de limbă, s-a hotărât selectarea acestei denumiri deoarece relevă legătura puternică dintre numele milenar al orașului șilumea virtuală a monedelor electronice.Atât în faza de pregătire a monedei locale, cât și acum, după ceea a fost denumită official SibCoin (SbC), considerăm că nu există nici o legatură și nici o potențială confuzie între un instrument regional complementar de plată din România și o criptomonedă lansată la câteva mii de kilometrii distanță, în spațiul ex-sovietic. Numele monedei siberiene este Siberian Chervonets, codul de 3 litere al criptomonedei fiind SIB (în mediul virtual de limba engleză se folosește uneori prescurtarea SIB Coin, prin mimetism cu BitCoin, probabil)”, se menționează în comunicatul Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Oficialii sibieni reiterează că SibCoinul sibian este o monedă locală, în timp SibCoinul siberian este o criptomonedă, ”indiferent de nume”.

”Monedele locale/regionale, indiferent de numele pe care îl poartă, nu au nici o legătură cu emiterea speculativă de criptomonede, diferind atât utilitatea și motivul pentru care sunt emise, cât și modul de circulație sau funcțiile sociale și economice pe care le îndeplinesc”, se mai spune în comunicat.

Controversele legate de existența unei denumiri similare detinuta de o alta moneda au apărut înainte de lansarea oficială a monedei locale, programată pentru data de 21 noiembrie, la Bucureşti, când Sibiul va deveni prima regiune din România care va avea o monedă locală.

Denumirea monedei locale  SibCoin (SbC) a fost aleas[ in urma unui concurs  câștigat de  Eugen Țîntar, care a primit un premiu in valoare de 1000 de lei.

Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este  format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu a ales numele pentru moneda locală a Sibiului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.