ASF după amenzile uriașe ale Consiliului Concurenței: Piaţa asigurărilor este stabilă şi sigură

Știri de Sibiu, 04.12.2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de sancţiunea aplicată de Consiliul Concurenţei unui număr de nouă societăţi de asigurare ce activează sau au activat pe piaţa de asigurări din România, precum şi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), şi dă asigurări că va continua să analizeze necesitatea modificării cadrului legislativ aplicabil pentru a se asigura că acesta răspunde nevoilor sectorului de asigurări şi a consumatorilor de produse de asigurare.

“Ca urmare a promovării unei noi legislaţii care guvernează piaţa asigurărilor, ulterior perioadei de referinţă luate în considerare de Consiliul Concurenţei în acordarea sancţiunilor, au fost introduse o serie de mecanisme noi, care au contribuit la stabilizarea şi bunul mers al pieţei RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară va continua să analizeze necesitatea modificării cadrului legislativ aplicabil pentru a se asigura că acesta răspunde nevoilor sectorului de asigurări şi a consumatorilor de produse de asigurare”, se menţionează într-un comunicat al ASF, remis marţi agerpres.ro.

Din datele şi analizele ASF, toate societăţile de asigurare care deţin la această dată autorizaţie de funcţionare, supuse sancţiunilor Consiliului Concurenţei, au valori ale ratelor de solvabilitate (SCR) cu mult peste valorile minime necesare.

De asemenea, în cazul acestor asigurători, cerinţa minimă de capital (MCR) este îndeplinită, fiind de aproape patru ori peste limita minimă impusă de lege.

“La 30.09.2018, la nivelul întregii pieţe, nivelul ratei de acoperire a SCR a fost de 1,73, iar cel al MCR a fost de 3,99, ambele raportate la o cerinţă minimă de 1.
Valoarea excedentului fondurilor proprii eligibile să acopere SCR era de 2,1 miliarde lei, iar valoarea excedentului fondurilor proprii eligibile să acopere MCR era de 3,5 miliarde lei. Toate aceste elemente arată că piaţa este stabilă, iar previziunile nu indică o înrăutăţire în perspectiva perioadei următoare. ASF va urmări în continuare cu atenţie atât evoluţia ratelor de prudenţialitate, cât şi adecvarea capitalurilor, astfel încât să fie asigurată protecţia consumatorilor şi stabilitatea pieţei”, se mai spune în comunicatul ASF.

Consiliul Concurenţei a anunțat marți că a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei, aproximativ 53 milioane euro, pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz – Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei, a precizat Consiliul Concurenței.

Amenzile au fost aplicate astfel:

1. Allianz – Ţiriac Asigurări SA 43.442.939 lei

2. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA 36.970.408 lei

3. Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA 22.037.026 lei

4. Carpatica Asig SA 26.858.238 lei

5. Euroins România Asigurare-Reasigurare SA 6.346.453,60 lei

6. Generali România Asigurare Reasigurare SA 21.445.106 lei

7. Groupama Asigurări SA 35.378.902 lei

8. Omniasig Vienna Insurance Group SA 40.529.090 lei

9. Uniqa Asigurări SA 13.570.597 lei

10. UNSAR 160.436 lei.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.