Armin Petras: Ca români, aveți șansă de a trăi, în același timp, în trecut și prezent. În Germania, nu!

Știri de Sibiu, 15.12.2018

Regizorul Armin Petras, realizatorul spectacolului „Urciorul sfărâmat”, a cărui premieră a fost primită cu aplauze la scenă deschisă de către publicul din Sibiu, mărturisește că stilul de viață și comportamentul românilor l-au convins în ultimii ani să lucreze în România. Îndrăgostit de folclorul românesc și tradiții, regizorul german a adus pe scenă, în premieră, actorii Teatrului Național ”Radu Stanca” și dansatorii și instrumentiștii Ansamblului Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”. El spune că românii au încă ”marea șansă de a trăi, în același timp, în trecut și în prezent”, spre deosebire de Germania, unde ”național-socialismul a distrus această legătură”.

”Voi, ca români, aveți marea șansă de a trăi, în același timp, în trecut și în prezent. În Germania, acest lucru nu mai este posibil, pentru că național-socialismul a distrus această legătură. Nu mai avem folclor, nu mai avem trecut. Trecutul nostru este Kleist, este literatură. Nu mai avem dansuri, nu mai avem cântece, nu mai avem nimic. De aceea, chiar îmi plac toate manifestările tradiționale ale țării voastre. Mi-am dorit să combin un text complicat, însă important pentru literatura universală, cu acest folclor, să fac textul lui Kleist mai ușor de înțeles, mai amuzant, mai atractiv pentru publicul sibian, creând un fel de musical. Cred că marea șansă a Europei este aceea că oamenii pot trăi împreună, dar să rămână ei înșiși, să fie, în același timp, de exemplu, și români, și europeni. Acest lucru este posibil, cât timp fiecare țară își menține o cultură specifică, cât timp România, de pildă, are un Maramureș și o Bucovina.”, a declarat Armin Petras, după premiera celui mai nou spectacol pus în scenă la Sibiu.

”Urciorul sfărâmat”, coproducție a secției române și germane ale TNRS, a fost realizat după textul lui Heinrich von Kleist, considerat capodoperă a literaturii universale, care are încă un mesaj actual pentru spațiul european contemporan, satul tradițional românesc fiind elementul de adaptare.

”Chiar dacă este un text foarte vechi scris de Kleist despre un sat, despre o zonă provincială, problemele abordate le putem vedea și azi în Europa. Europa este mare, are multe departamente, iar în fiecare departament, în fiecare regiune a continentului timpul merge în alt fel. În cadrul acestui spectacol, o temă importantă a fost să combin toate aceste regiuni într-o singură idee de Europa. Ăsta a fost și planul meu: să reunesc și să reînnoiesc aceste regiuni prin intermediul adaptării acestui text. Am decis să adaptez textul lui Kleist pentru România, pentru că încă de acum 3-4 ani am început să mă familiarizez cu comportamentul românesc și am ajuns să-l îndrăgesc. Există multe diferențe pe care le cunosc între comportamentul central european și cel din estul Europei, dar tocmai acest comportament românesc m-a convins să lucrez în această țară.(…) În adaptarea textului pentru scena sibiană, am mai adăugat câteva personaje în plus, pentru că am vrut să creez un sat, folosindu-mă de cântece preluate din folclorul românesc, de care m-am îndrăgostit”, a mai spus Armin Petras.

Colaborarea cu coregrafa Silvia Macrea și participarea Ansamblului„Cindrelul – Junii Sibiului” în spectacol i-au permis regizorului german să realizeze o radiografie reușită a sufletului și comportamentului de român.

Din distribuție fac parte Marius Turdeanu, Pali Vecsei, Fabiola Petri, Diana Văcaru, Lazăr, Florin Coșuleț, Simona Negrilă, Daniel Plier, Raluca Iani, Emöke Boldizsár, Cristina Juks, Dana Lăzărescu, Vlad Robaș, Adrian Matioc, Eduard Pătrașcu, Viorel Rață și Rodica Mărgărit, precum și muzicienii și dansatorii Ansamblului Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”.

”Urciorul sfărâmat” a fost prezentat în premiera pe scena TNRS joi, 13 decembrie, fiind ultima premieră a anului 2018.

Biletele pentru toate spectacolele TNRS pot fi cumpărate online, de pe siteul oficial al teatrului (tnrs.ro/program), fără niciun comision, sau din agenția teatrală – Str. Nicolae Bălcescu din Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.