Tarife mai mari și diferențiate pentru Soma. Împactul asupra taxei pentru cetățean!

Știri de Sibiu, 10.01.2019

ADI Eco – asociația responsabilă de implementarea proiectului de gestionare a sistemului integrat de deșeuri în județul Sibiu a stabilit noi tipuri de tarife de salubritate pentru operatorul Soma, valabile pentru Zona 1 Sibiu din ianuarie 2019, impactul acestora asupra taxei plătită de cetățean urmând să fie resimțit mai mult în mediul rural decât la orașe, potrivit estimărilor oficiale.

Începând de anul acesta, tarifele stabilite de ADI Eco pentru  firma care colectează deșeurile din Zona 1 Sibiu  sunt crescute substanțial și diferențiate, fiind introdus pentru prima dată tarif pentru deșeuri reciclabile.

”Noile tarife ale operatorului de colectare s-au aprobat în AGA a ADI Eco. Ele vor duce la modificarea taxelor, care se vor stabili în cursul acestei luni. Anul acesta au intervenit și alți actori pe piață care vor suporta din prețuri, respectiv organismele de transfer de responsabilitate.Tarifere operatorului de colectare și transport s-au modificat conform Ordonanței 74. Au fost stabilite tarife distincte pentru activitățile de colectare și transport pentru deșeuri reziduale și deșeuri biodegradabile și pentru deșeuri reciclabile.(…) Tarifele noi includ: contribuția la economia circulară, prevazută Ordonanța 74, care este în cuantum de 30 lei/to de deșeu depozitat, tariful pentru colectare deșeuri reziduale și biodegradabile – 323,37 lei lei/to ( de la 199 lei/to) și tarif de colectare a deseurilor reciclabile – 1176,36 lei/to, pentru prima dată introdus”, a declarat pentru StidideSibiu Claudia Iordănescu, director executiv ADI Eco.

Potrivit acesteia, noi tarifele stabilite pentru SOMA includ și investiții suplimentare de aproximativ 3 milioane euro pentru dezvoltarea sistemului de colectare a deșeurilor, ”cu amortizare pe perioada contractuală”.

Taxa pentru cetățean, la recalculare. Cu impact mai mare la sate

Majorarea tarifelor și diferențierea acestora se vor resimți și în taxa de salubrizare plătită de cetățeni în Zona 1 Sibiu, cei mai afectați urmând să fie locuitorii de la sate.

Noile taxe pentru cetățeni vor fi stabilite prin decizii ale Consiliilor Locale, în cursul lunii ianuarie, la Sibiu fiind estimată o crestere de aproximativ un leu.

”Taxele pentru cetățeni sunt în curs de aprobare. Cel puțin pentru Municipiul Sibiu, dacă va fi o creștere, va fi nesemnificativă – de maximum un leu pe lună de persoană, din cate am înteles. Asta urmează să stabilească Primaria Sibiu. Cu taxele actuale, Sibiul se încadrează, doar că a intervenit contribuția la economia circulară, care este obligatorie și care va duce la cresterea taxei. Urmează să fie stabilit”, a precizat Iordănescu.

Potrivit acesteia, după formula de calcul și noile reglementări intrate în vigoare din 1 ianuarie, jumătate din cantitatea de deșeuri reciclabile colectată va fi suportată de organismele de treansfer de responsabilitate, în taxa impusă oamenilor pentru colectarea deșeurilor reciclabile urmând să se regăsească un procent de 13% din restul de 50%.

”Tarifele pentru colectare și transportul deșeurilor cetățeanului vor fi suportate în proportie de 50% de organismele de transfer de responsabilitate, organizații care preiau responsabilitatea producătorilor pentru deșeurile preambalate”, a mai precizat oficialul ADI Eco.

Directorul ADI Eco este de părere că impactul noilor tarife în taxa cetățeanului ”va nesemnificativ pentru mediul urman”. Efectele se vor resimți în mediu rural ”din cauza cantităților mari de deșeuri față de cât au fost inițial prevăzute”.

Decizia ADI Eco de impunere a tarifelor diferențiate pentru Soma vizează cele 21 de localitati cuprinse în Zona 1, respectiv respectiv municipiul Sibiu și localitățile Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rașinari, Râu Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu, Vurpăr.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Tarife mai mari și diferențiate pentru Soma. Împactul asupra taxei pentru cetățean! […]