Cîmpean: Va fi tragic dacă Guvernul nu actualizează standardele în asistență socială; Bugetul, tras în jos!

Știri de Sibiu, 10.01.2019

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, face un apel public către Guvernul României să urgenteze actualizarea standardelor de cost pentru asistența socială și avertizează că situația va fi ”mai tragică în 2019” față de anul trecut întrucât creșterea cheltuielilor și majorările salariilor vor trage ”mult în jos” bugetul întregului județ.

”Despre bugetul pe anul 2019 nu putem spune nimic încă, atâta timp cât bugetul național nu a fost aprobat. Insă, o certitudine este faptul că, în situația în care standardele de cost pentru asistența socială, care se raportează la costurile din 2015 în acest moment, nu sunt actualizate în acest an, situația în asistență socială va fi mai gravă decât anul trecut. Anul trecut am reușit să asigurăm salariile, fără să fie majorate ca acum și fără sporuri, doar pentru primele șase luni. În acest an, dacă aceste standarde nu se actualizează, situația va fi și mai tragică”, a declarat pentru StirideSibiu președinta CJ Sibiu, Daniela Cimpean.

Șefa administrației sibiene spune că a atras atenția ministerelor asupra problemei, însă fără rezultat, motiv pentru care a lansat un apel public, înainte de definitivarea bugetului.

”Am arătat că, dacă nu se actualizează aceste standarde nici pe Legea bugetului nu ne vor putea atribui banii necesari pentru asistență socială. Am cerut să se aplece auspra acestei situații. Până la acest moment, din păcate, nu s-a mișcat nimic în acestă direcție. Fac încă o dată un apel public către Guvernul României să emită legislația necesară pentru a actualiza aceste standarde. Dacă nu, și în acest an haosul din asistență socială va continua”, a mai adăugat Cîmpean.

Menținerea standardului cost la valorile din 2015 va destabiliza bugetul întregului județ, mai spune șefa administrației sibiene.

”Neactualizare standardului targe mult mai mult în jos bugetul județului pentru că, spre deosebire de anul trecut, salariile au mai crescut, s-au acordat și sporuri pentru cei care sunt de specialiate și lucrează în asistență socială, cheltuielile au crescut, însă alocația bugetară care va putea fi dată pe Legea bugetului nu va putea acoperi cheltuielile necesare”, a mai precizat Cimpean.

În 2018 s-a alocat peste 50% din totalul bugetului Consiliului Județean Sibiu pentru asistență socială.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.