Turcan despre scandalul școlilor doctorale: Soluția nu este autoevaluarea

Știri de Sibiu, 03.02.2019

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan afirmă că Ecaterina Andronescu și Liviu Dragnea și-au propus să modifice Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat ”în scop politic”, pentru a putea controla universitățile. Liberalii susțin controale ”riguroase” în școlile doctorale, nu varianta autoevaluării.

”Ecaterina Andronescu și Liviu Dragnea au pus la cale slăbirea universităților românești pentru a le controla direct de la Guvern!Este evident că Ecaterina Andronescu, în echipă cu Liviu Dragnea, și-a propus să modifice Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat în scop politic, inclusiv blocarea proiectului național ”România educată”. Prin propunerile de a exclude de la evaluarea școlilor doctorale instituții externe și experți străini, precum și prin renunțarea la criteriile de calitate și de evaluare a gradului de integrare al absolvenților pe piața muncii, Dragnea și Andronescu urmăresc să subjuge universitățile propriului partid.(…) Școlile doctorale nu au fost evaluate în ultimii 8 ani. Legea Educației spune că acestea trebuie evaluate din 5 în 5 ani. Guvernele au tot amânat momentul adevărului. Astăzi, Ecaterina Andronescu propune ca evaluarea să se transforme în autoevaluare, adică nu va mai exista o evaluare externă în care să fie implicate instituții specializate sau experți internaționali. Or, prin autoevaluare nu vor ieși la iveală problemele, plagiatele și neputințele unei școli doctorale de a presta servicii de calitate pentru a crește inserția studenților pe piața muncii”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

In acest context, PNL consideră că în an electoral Legea Educației Naționale nu poate fi modificată și susține varianta controalelor specializate.

”Nu se pot face modificări esențiale în sensul afectării criteriilor de calitate, integritate și performanță care trebuie să stea la baza fiecărei universități.(…) PNL susține că soluția nu este autoevaluarea, ci controlul riguros făcut de instituții specializate”, mai spune Turcan.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.