Angajații MAI acuză: Majoritatea polițiștilor nu a efectuat nicio ședință de tragere în 2018

Știri de Sibiu, 12.02.2019

Angajații Ministerului de Interne acuză lipsa exercițiilor de tragere în cursul anului trecut și cer dotarea cu arme corespunzătoare, nu pistoale Carpați din anii 70, urmare a incidentului petrecut în Mureş, unde o femeie a fost împuşcată din greşeală de un poliţist care încerca să oprească un şofer fugar.

Sindicatul Național al Polițiștilor din România DECUS atrage atenția public că tragedia din Mureș ”confirmă” nevoia de dotare a Poliției Române, unde anul trecut angajații nu au mai facut antrenamente în poligoane.

În virtutea obiectivității și a respectării prezumpției de nevinovăție, doresc să reamintesc societății civile faptul că în anul 2018 polițiștii români, în marea lor majoritate, nu au efectuat nicio ședință de tragere cu armamentul din dotare. Nici măcar una, motivele invocate de superiori fiind diverse. Realitatea e că, în anul 2018, niciun polițist (cu excepția trupelor speciale și a altor câtorva) nu a făcut exerciții de tragere. În al doilea rând, comunitatea al cărei interes îl deservim, a considerat vreodată că un pistol Carpați model 1974, folosit (sau nu) zeci de ani, ar putea avea precizia unei arme corespunzătoare tehnic și adaptată zilelor noastre?”, scrie pe Facebook Gabriel Ivanov, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS.

La rândul sau, Bogdan Bănică, vicepreședinte SNPR DECUS, acuză ”linșajul mediatic” la care a fost suspus polițistul din Mureș care a împușcat femeia din greșeală.

”Aminteam adesea motivele pentru care polițiștii evită să facă uz de armamentul din dotare. Iată unul dintre acestea: presiunea mediatică/juridică pusă asupra unui polițist cu peste 20 de ani vechime este înzecit mai mare decât presiunea pusă pe ticălosul care nu a oprit la semnalul regulamentar. Din tot acest scenariu, polițistul e singurul vinovat. Că și-a făcut datoria. Vină în urma căreia traumele psiho-sociale, juridice își vor pune cu siguranță amprenta asupra-i.(…) Aaa, că până acum nu există nici măcar expertiză balistică, că nu se știe exact cum ar fi putut devia glonțul, ce contează? Hai să-l linșăm mediatic pe polițist. E cea mai la îndemână variantă, nu-i așa?”, acuză Bogdan Bănică.

Incidentul a generat reacții dure, inclusiv din partea APADOR, care a cerut a poliţia să nu mai folosească arme de foc la contravenţii, ci pistoale cu electroșocuri.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.