Risc mare de avalanșe la Bâlea

Știri de Sibiu, 13.02.2019

Riscul producerii de avalanse în zona Bâlea, Munții Făgăraș, a crescut la 4 , pe o scală de la 1 la 5, din cauza noului strat de zăpadă. La peste 1800 de metri altitudine este risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș, potrivit buletinului nivometeorologic al ANM.

În zona Bâlea, stratul de zăpadă atinge aproape doi metri și jumătatea, în zona stației de la Bâlea, fiind posibile ”curgeri și avalanșe spontane”, cu precădere pe partea nordică a versantului.

”La peste 1800 m, în partea superioară regăsim un strat de zăpadă proaspătă de tip pulver, recent depus, ce are pe alocuri 25-30 cm. S-au format plăci de vânt pe versanții nord-estici, estici și sud-estici, iar vântul intens ce va sufa din sector nordic va forma noi plăci de vânt pe versanții sudici. Pe pantele suficient de înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este mai ridicat. Sunt posibile și curgeri și avalanșe spontane, pe pantele suficient de înclinate, în special pe cele cu expunere nordică”, potrivit buletinului nivometeorologic al ANM.

La altitudini mai mici de 1800 m este risc însemnat de avalanșe.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.