Risc MAXIM de avalanșe în Făgăraș. Aproape 3 metri de zăpada la Bâlea!

Știri de Sibiu, 13.02.2019

Serviciul Salvamont Sibiu avertizează asupra creșterii la nivel maxim a riscului de avalanșe în Munții Făgăraș. La stația meteo Bâlea stratul de zăpadă măsoară aproape trei metri grosime, potrivit ANM.

”La peste 1800m altitudine, în Munții Făgărașului, este risc foarte mare de avalanșe , respectiv cinci pe o scală de 1 la 5 ”, a declarat Adrian David, ședul Serviciului Salvamont Sibiu.

La Balea, stratul de zapada masoara aproximativ trei metri, în urma ultimelor caderi de zapada, respectiv 297cm, conform ultimului buletin nivometeorologic emis de ANM.

”Lapeste 1800 m,la suprafață se găsește un strat însemnat de zăpadă proaspătă de tip pulver, depus în ultimele două zile, ce pe alocuri depășește 70-80cm. Acest strat este instabil și nu are aderență la stratul vechi care era înghețatla suprafață. Ca urmare a vântului intens din ultima perioadă s-au format plăci de vânt pe majoritatea versanților și cornișe, iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulți metri înălțime.Pe majoritatea pantelor, atât spontan,cât și lasupraîncărcări oricât de slabe, se pot declanșa avalanșede dimensiuni medii, iar în zoneleunde zăpada este acumulată în depoziteriscul de avalanșeeste foarte mare”, avertizează meteorologii.

Este pentru prima data in 2019 cand este înregistrat risc maxim de avalanse in Munții Făgăraș.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.