Zeci de incendii de vegetație uscată în Sibiu; Niciun vinovat!

Știri de Sibiu, 15.03.2019

Pompierii militari din Sibiu se confruntă în ultima perioadă cu zeci de incendii de vegetație uscată scăpate de sub control în majoritatea localităților, iar tragerea la răspundere a celor vinovați este aproape imposibilă.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, nu a fost dată nicio amendă de la începutul anului întrucât identificare persoanelor care au folosit focul în spații deschise este aproape dificilă.

”Se efectuează patrulări în vederea identificării focarelor de incendiu și a persoanelor care nu respecta legislația privind arderea vegetației uscate. În cele mai multe situații, nu poate fi stabilită persoana care a pornit incendiul, însă în puținele cazuri în care s-au putut stabili persoanele în cauză, au fost aplicate de fiecare dată măsurile legale. În acest an, încă nu s-au aplicat sancțiuni pentru încălcarea prevederilor legale privind arderea vegetației uscate”, a declarat Cristina Criveanu, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Potrivit ultimului bilanț al ISU Sibiu, îperioada 11 – 14 martie pompierii sibieni au intervenit la peste 20 de incendii de vegetație uscată izbucnite pe raza județului Sibiu, cu precădere în mediul rural.

”În urma acestora, au ars aproximativ 36 de ha de vegetație uscată. Incendiile s-au manifestat în localitățile Șeica Mică, Avrig, Porumbacu de Jos, Micăsasa, Agnita, Veștem, Mediaș, Șura Mică, Ernea, Săcel, Boița. Echipajele profesioniste pentru situații de urgență au intervenit cu promptitudine pentru localizarea și lichidarea incendiilor, prin acțiunea acestora evitându-se, pe cât posibil, producerea de pagube materiale. Nu au fost înregistrate victime. Principala cauză ce a generat aceste incendii a fost utilizarea focului deschis pentru curățarea și/sau igienizarea terenurilor agricole”, a mai precizat Criveanu.

Autoritățile sibiene au anunțat controale în tot județul, de la jumătatea lunii martie, la cererea prefectului Adela Muntean, urmare a intensificării incendiilor provocate de arderi necontrolate de vegetație uscată.

In ce condiții se poate arde vegetația
Arderea vegetatiei uscate se poate face doar cu respectarea normelor legale, în caz contrar atât persoanele fizice cât și firmele fiind pasibile de amenzi.
”Nu se admite utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (hârtie, lemn, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.), fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare”, atenționează Prefectura Sibiu.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face în condiţii meteorologice fără vânt, cu următoarele reguli:
• colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
• executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
• desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
• asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
• supravegherea permanentă a arderii;
• stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
• interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Amenzi pentru nerespectarea normelor
În cazul nerespectării prevederilor legale, cetăţenii sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale cuprinse intre 1.000 și 50.000 lei.
• amendă de la 1.000 la 2.500 de lei: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi – art. 1 pct. 3 litera „r” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor;
• amendă de la 1.000 la 2.500 de lei: amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi – art. 1 pct.3 litera „r” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor;
• amendă de la 2.501 la 5.000 de lei: inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea şi stingerea acestora – art. 44 pct. III litera „a” din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor;
• amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice: obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă – art. 96 alin. (1) pct. 9 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Zeci de incendii de vegetație uscată în Sibiu; Niciun vinovat! […]