E.ON: Dacă românii ar stinge luminile o oră, s-ar economisi consumul unei localități

Știri de Sibiu, 30.03.2019

Dacă fiecare om din România ar participa la Ora Pământului și ar stinge luminile sâmbătă seara timp de o oră, s-ar putea economisi peste 1,16 milioane de kilowaţi oră, cantitate ce ar putea asigura consumul de energie electrică timp de un an întreg al unei localităţi cu 2.200 de locuitori, potrivit calcul realizat de compania E.ON. Romania.

“Potenţialul este semnificativ, iar dacă fiecare om din România ar participa la această iniţiativă ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi oră. Ora Pământului transmite un semnal important referitor la problema risipei de energie şi cred că e bine să fim preocupaţi de acest aspect nu doar o oră pe an, ci tot timpul”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Economia de 1,16 milioane kilowaţi oră ar însemna producţia anuală dintr-o microhidrocentrală de 133 kW putere instalată sau consumul anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori, exemplifică E.ON. Romania.

Spre comparație, o ora fără lumină în germaia ar însemna economisirea a 18,2 milioane de kWh, echivalentul consumului unui orăşel cu 7.000 de gospodării timp de un an.

Sâmbătă, 30 martie, în România se sărbătorește Ora Pământului. La fel ca în întreaga lume, se vor stinge luminile timp de o oră într-un gest simbolic menit să atragă atenţia asupra nevoii tot mai stringente de protejare a mediului înconjurător. În acest sens, reprezentanții companiei energetice atrag atenția asupra aparaturii mărunte din locuință care generează creșterea facturii la energie.

”Aşa că oricine doreşte cu adevărat să economisească energie ar trebui să îşi înlocuiască aparatura ineficientă din punct de vedere energetic sau, exact ca în timpul Orei Pământului, să mai închidă, când şi când, câte o oră, aparatura electrică. Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ne ajută să economisim energie şi asta se va reflecta în factură. Încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă nu ne încărcăm telefonul, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand by. Şi fiindcă un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, putem reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară”, se menționează în comunicat.

La o zi după Ora Pământului, România va da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară.

”Ideea a fost aceea de a profita mai mult de lumina zilei, dar această schimbare de oră nu aduce cu sine economii măsurabile la energie. E adevărat că nu mai este nevoie de atât de multă lumină electrică în timpul serilor de vară, însă se consumă mai mult pentru activităţile recreative din fiecare seară, avertizează E.ON.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.