Registru național automatizat cu persoanele care au comis infracţiuni sexuale, adoptat

Știri de Sibiu, 14.05.2019

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 216 voturi „pentru” şi o abţinere, iniţiativa legislativă care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale, potrivit G4media.ro.

Proiectul prevede instituirea Registrului naţional automatizat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, în scopul prevenirii şi combaterii acestor fapte.

Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

Conform iniţiativei legislative, persoanele înscrise în registru au obligaţia de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia domiciliază, dar nu mai târziu de trei luni. Organele de poliţie trebuie să organizeze verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Fotografierea persoanei înscrise în registru se face anual sau cu ocazia constatării schimbării înfăţişării persoanei.

Deputatul Oana Bîzgan, iniţiator al proiectului, a precizat că iniţiativa se referă la persoane care au comis violuri sau acte de natură sexuală împotriva minorilor şi care au fost condamnate.

Camera Deputaţilor este for decizional.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.