Doliu în Mitropolia Ardealului: A murit mama ÎPS Laurențiu

Știri de Sibiu, 14.05.2019

Viorica Streza, mama Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a încetat din viață la vârsta de 90 de ani, a anunțat, marți, ”cu adâncă întristare creștinească” Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului.

În ultimii doi ani a fost imobilizată la pat și a fost îngrijită la Sibiu, unde a locuit în vecinătatea Catedralei Mitropolitane.

”Din cauza suferințelor, s-a pensionat medical și a fost adusă la Sibiu în grija fiului său cel mare, transferat de la parohia Lisa la Institutul Teologic Universitar. A locuit până în ultima clipă a vieții lângă Catedrala mitropolitană, care i-a devenit cel de-al treilea locaș sfânt de îndrumare și ocrotire duhovnicească, după biserica din satul natal și mănăstirea Sâmbăta. A participat zilnic la Sfânta Liturghie și la celelalte rânduieli liturgice, bucurându-se de dragostea, mângâierea și ocrotirea nepotului Dănuț, devenit și el slujitor al sfântului altar.(…) După o viață de multă trudă și jertfă pentru cele materiale necesare familiei sale, a fost învrednicită de Dumnezeu și pentru o vreme de rugăciune și dăruire totală Mântuitorului Hristos, desăvârșind duhovnicește ofranda vieții sale. Casa ei a devenit mănăstire, iar camera ei o luminoasă chilie, venind la viața mănăstirească pe care și-a dorit-o din pruncie, prin ocrotirea permanentă, până în ultima clipă a vieții, de către devotatele monahii de la Mănăstirea Măgura Jina. Dragostea monahiilor le-a fost răsplătită de evlavioasa mamă Viorica, prin împărtășirea acestora din experiența duhovnicească și bogăția spirituală neprețuită pe care adormita întru Domnul a adunat-o de-a lungul binecuvântatei sale vieți”, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Ardealului.

Fiul cel mare, preotul profesor Liviu, a devenit in 1996 arhiereu în Episcopia Caransebeșului, iar din 2005 Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului.

Foto:mitropolia-ardealului.ro

Vestea morții mamei IPS Laurențiu a fost primită cu ”tristețe” de Patriarhul Daniel care a adresat un mesaj de condoleanțe familiei.

”Am primit cu tristeţe vestea trecerii din această viaţă a mamei Înaltpreasfinţiei Voastre, Viorica Streza, fiică a Bisericii noastre, vrednică de cinstire.Iubită de familia sa şi de cei din jur, Doamna Viorica reprezintă pentru cei care au cunoscut-o şi au preţuit-o un model luminos al mamei creştine, care şi-a dedicat întreaga viaţă familiei sale, având o credinţă creştină profundă şi statornică.În acest ceas de întristare, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească cu drepţii sufletul roabei Sale Viorica, în lumina şi pacea Împărăţiei Cerurilor unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit, iar familiei îndoliate şi tuturor celor care au cunoscut-o şi preţuit-o, să le dăruiască mângâiere şi întărire sufletească.Veşnica ei pomenire din neam în neam!”, a transmis Patriarhul Daniel

Născută în localitatea Sâmbătă de Sus, județul Brașov, mama Mitropolitului Ardealului va fi înmormântată joi, în satul natal. Potrivit programului, la Catedrala din Sibiu se vor oficia slujbe și priveghi, după care trupul neînsuflețit va fi dus la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Programul ceremoniilor religioase de înmormântare:

Marți, 14 mai 2019 Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Ora 6, 30: Utrenia și Sfânta Liturghie

Ora 19, 00: Slujba de priveghi.

Miercuri, 15 mai 2019, Catedrala Mitropolitană

Ora 6, 30: Utrenia și Sfânta Liturghie

Ora 15, 00: Slujba de prohodire;

Ora 16, 00: Plecarea spre Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, jud. Brașov;

Ora 17, 00: sosirea la Mănăstirea Sâmbăta, depunerea în biserica veche a Mănăstirii și slujbă de pomenire.

Joi, 16 mai 2019, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, jud. Brașov

Ora 9,00 – Sfânta Liturghie și slujbă de pomenire în biserica veche a mănăstirii;

Ora 11,00 – plecarea de la mănăstire spre biserica „Adormirea Maicii Domnului” din sat;

Ora 12,00 – slujba de înmormântare

Ora 14,00 – masa de pomană
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.