DSP Sibiu: Mușcăturile de căpușe, în scădere semnificativă

Știri de Sibiu, 16.05.2019

Numărul persoanelor care s-au prezentat de la începutul anului în spitalele din județ, urmare a mușcăturilor de căpușe, este în scădere semnificativă față de anul trecut, potrivit Direcției de Sănătate Publică a Județului (DSP) Sibiu.

”Conform datelor centralizate din cele 6 unităţi spitaliceşti din Sibiu, în anul 2019 s-au prezentat la spital un număr total de 162 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, faţă de 541 persoane în aceeași perioadă a anului 2018”, potrivit analizei realizata de DSP Sibiu la jumătatea lunii mai.

În ultima săptamana, s-au înregistrat în județul Sibiu 46 de cazuri, dintre care cele mai multe, 17 la copii, potrivit evidentelor Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.

Peste 100 de sibieni diagnosticați cu Bola Lyme

Bola Lyme, considerată “boala celor 1000 de feţe”, dobândită în urma înțepăturilor de căpușe, ”a fost confirmată anul trecut la 36 de persoane din Sibiu, dintre care 22 de situații au fost depistate în stadiul precoce”, a precizat Krisztina Gaal.

În total, în perioada 2016- 2017- 2018, au fost confirmate la nivelul județului Sibiu 117 cazuri de Boala Lyme, în urma investigațiilor de laborator realizate de DSP.

La fel ca și în anii trecuți, DSP Sibiu a lansat în luna aprilie averizările catre administrațiile locale, în vederea prevenirii creșterii populației de capușe, respectiv tratarea zonelor verzi cu substanțe speciale.

Boala Lyme (Borelioza Lyme) este o boală infecțioasă ce se manifestă în diferite forme, putând genera inclusiv paralizii severe. Afectare sistemică a organismului este produsă de o bacteria Borrelia burgdorfer, transmisă prin înțepătura unor căpușe.

Boala este dobândită în urma contactului cu căpuşele, animale care trăiesc în zonele cu vegetaţie, parcuri, gardini, păduri, motiv pentru care cei mici sunt extrem de expuşi încă din primele luni de primăvară.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.