MAI: Mobilizare în toată țara în contextul prelungirii atenționărilor meteo

Știri de Sibiu, 16.05.2019

Reprezentanţii autorităţilor locale şi angajaţii MAI vor monitoriza situaţia din teren în vederea intervenţiei prompte în contextul prelungirii, până duminică dimineaţă, a atenţionărilor meteo privind instabilitatea atmosferică în cea mai mare parte a ţării, precum şi creşterea debitelor unor râuri peste limitele admise, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

“Vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundaţii şi, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuinţe se află în zonele inundabile. În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale”, a precizat Dajbog, informează agerpres.ro.

Potrivit oficialului MAI, deşi codul roşu care a vizat depăşirea cotelor de pericol pentru bazinele hidrografice Someşul Mare, Şieu, Iza şi Vişeu a expirat, a fost emis un cod galben pentru aceeaşi zonă şi pentru bazinul superior Glodeni şi Niraj din judeţele Harghita şi Mureş.

MAI recomandă cetăţenilor să urmărească cu atenţie anunţurile autorităţilor şi să respecte indicaţiile acestora, astfel încât să fie evitate situaţiile de risc, iar şoferilor să se intereseze din timp despre starea vremii atunci când intenţionează să plece la drum.

În situaţia manifestării vântului puternic, MAI transmite populaţiei să rămână în spaţii închise, care asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, precum şi alte date utile despre manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore, a mai precizat Dajbog.

Conform MAI, la acest moment a intrat în vigoare o atenţionare cod galben valabilă până vineri dimineaţă, la ora 6,00, care vizează cantităţi de apă însemnate şi manifestări de instabilitate accentuată pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman, Giurgiu şi pentru zona de munte a judeţelor Prahova, Braşov, Sibiu, Alba şi Hunedoara.

Meteorologii au anunţat în această dimineaţă şi prelungirea până duminică, 19 mai, ora 10,00, a informării meteorologice care vizează manifestări de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, iar local şi temporar averse, descărcări electrice, intensificării de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Zone afectate

Potrivit MAI, în ultimele 24 de ore, din cauza ploilor abundente, care au provocat scurgeri de pe versanți, viituri rapide și creșteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă, au fost afectate 26 de localități din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Timiș.Au fost inundate 115 case, 56 de beciuri, 372 de curți și alte 9 obiective economice sau instituții.
În același interval de timp, din cauza apei acumulate pe carosabil și a aluviunilor au fost afectate temporar 4 drumuri naționale (DN17C și DN 17D din Bistrița Năsăud și DN 15 și DN 15A din Mureș ), precum și două drumuri județene (DJ188 din Maramureș și DJ 572 din TM).
Trei trenuri de călători – 4485 Ilva Mică – Dej, 1831 Galați – Cluj, și 406 Brașov – Budapesta au fost oprite în gări din cauza aluviunilor depuse pe calea ferată sau a spălării terasamentului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.