CJ Sibiu, memoriu către Finanțe; Zeci de primării fără bani pentru asistență socială. Lista sărăciei!

Știri de Sibiu, 21.05.2019

Consiliul Județean (CJ) Sibiu a transmis Ministerului Finanțelor un memoriul prin care cere soluții și suplimentarea sumelor necesare plății asistenței sociale la nivelul județului Sibiu, zeci de primări fiind în pericol să facă disponibilizări și chiar să nu plătească idemnizațiile lunare neceaare persoanelor cu handicap, potrivit unui comunicat al CJ Sibiu.

Prin memoriul transmis, CJ Sibiu cere Ministerului Finanțelor Publice să sprijine primăriile din județul Sibiu ”prin efectuarea de demersuri către factorii de decizie, pentru asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat pentru susținerea drepturilor asistenților personali/ indemnizații lunare ale persoanelor cu handicap grav”.

În urma unei analize la nivelul întregului județ, CJ Sibiu a transmis ministrului Finațelor că primăriile în cauză au nevoie de aproximativ 21 de milioane lei în plus pentru a-și putea onora obligațiile.

”În urma centralizării sumelor solicitate pentru asigurarea finanțării cheltuielilor pentru asistența socială până la sfârșitul anului 2019, față de cele acordate din sume defalcate din TVA cu această destinație unităților administrativ-teritoriale din județului Sibiu prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a rezultat un necesar de 20.949.684 lei, din care pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ale persoanelor cu handicap grav: 11.821.968 lei (solicitată de 27 de primării) și pentru finanțarea indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav: 9.127.716 lei (solicitată de 41 de primării)”, precizează CJ Sibiu.

”Avem convingerea că veți găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă unitățile administrativ-teritoriale din județul Sibiu, în vederea asigurării resurselor financiare necesare susținerii sistemului de asistență socială, astfel încât să nu se ajungă la blocaje ale serviciilor de asistență socială, prin trecerea în șomaj sau chiar disponibilizări ale asistenților personali, precum și prin neacordarea indemnizației lunare a persoanelor cu handicap grav și chiar la acțiuni în instanță”, precizează președinta Daniela Cîmpean în memoriul transmis.

Documentul a fost transmis atât la Ministerul Finanțelor Publice, cât la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, în vederea identificării de soluții.

Din totalul localităților, cinci sunt foarte grav afectate, cu necesar și de peste 2 milioane lei pentru plata asistenței sociale.

Astfel, orașul Avrig a calculat un necesar de 2.740.000 lei, Agnita mai are nevoie de 1.648.800, la fel și Șelimbărul, unde se regăsește o nevoie de 1.488.000 lei. La Slimnic, Primăria are nevoie de 1.216.000 lei pentru asistații sociali, urmată de Roșia cu 1.026.000.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.