Andronescu: Am întârziat cifra de școlarizare să creștem numărul locurilor la profesională (VIDEO)

Știri de Sibiu, 24.05.2019

Cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a de liceu aferentă anului școlar 2019-2020 va fi repartizată unităților școlare, probabil, de săptămâna viitoare, cu un procent mai mare pentru școlile profesionale față de anii precedenți, a anunțat la Sibiu, în conferință de presă, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu.

Ministrul a motivat întârzierea prin faptul că s-a încercat corelarea cifrei de școlarizare cu nevoile din piața muncii, anul acesta fiind crescut procentul alocat pentru școlile profesionale, în condițiile în care mediul privat a cerut dublarea cifrei de școlarizare pe meserii.

”Cifrele de școlarizare sunt acum aproape gata. Probabil vor fi difuzate la începutul săptămânii viitoare. Trebuie să explic de ce am întârziat cu ele, le -am explicat și directorilor care au fost la întâlnire. Ne-am dorit să încercă să nu îi mai trimitem (nr. la liceu) pe cei care iau sub 5 sau mult sub 5 pentru că sunt candidați siguri la nepromovarea examenului de Bacalaureat (…) Am încercat să punem în ecuație șansa acestor elevi care merg spre școlile profesionale de-a se angaja după ce finalizează și să corelăm aceste lucruri cu piața muncii din fiecare județ. A durat mai mult repartizarea cifrei de școlarizare, dar ea este aprobată de circa o lună de zile prin Hotărâre de Guvern. Știm ca avem locuri repartizate”, a precizat Ecaterina Andronescu în conferința de presă susținută la Sibiu.

Întrebată dacă preconizează o creștere a numărului de locuri pentru școlile profesionale, Ministrul Educației a confirmat tendința.”Încercăm să crește numărul locurilor la școala profesională din cel puțin două motive. Primul este că angajatorii anul acesta ne-au cerut dublarea numărului de locuri la școlile profesionale. (…) Încercăm să răspundem angajatorilor care cer dublarea locurilor la profesională, vom avea o creștere mai mare de locuri spre școala profesională”.

Referitor la procentajul care ar urma să fie stabilit între locurile repartizate pentru liceu și cele pentru școala profesionala, ministrul a precizat că ”30% este un procent orientativ” pentru profesională.

Ministrul Educației Naționale s-a aflat vineri în vizită la Sibiu, unde a avut mai multe întâlniri cu profesorii și membrii PSD Sibiu. La intrarea în sediul PSD Sibiu ministrul a fost întâmpinat cu huiduieli de membrii ”Vă Vedem din Sibiu”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.