Parade, circ, teatru, concert Broken Back și artificii, în deschiderea FITS. Program!

Știri de Sibiu, 14.06.2019

Festivalul Internațional de Teatru de la (FITS) Sibiu deschide vineri, 14 iunie, cea de-a 26-a ediție, considerată una din ”cele mai bogate în ceea ce privește evenimentele out-door”, la care publicul are acces liber, potrivit președintelui FITS, Constantin Chiriac.

Timp de zece zile, aproximativ 3000 de artiști din țară și străinătate vor susține la Sibiu 540 de evenimente, în 73 de spații de joc, pentru un număr estimat de aproximativ 70.000 de spectatori pe zi.

Ofertele primei zile de festival sunt atractive, încă de la primele ore, și continuă cu parade stradale, expoziții extrem de valoroase, teatru in door, show-uri stradale de amploare, concert live în aer liber și nelipsitul foc de artificii de la miezul nopții.

Artistul Dan Perjovschi revine la ”Ziarul Orizontal” de langa sediul TNRS, iar datorită summitului UE, anul acesta „ziarul” are ca subiect principal Europa.

La ULBS, se deschide o nouă perspectivă asupra vieții și personalității regizorului Silviu Purcărete. Crista Bilciu expune ”schițele și mâzgălelile” din caietele de notițe din timpul repetițiilor la ”Călătoriile lui Gulliver”, ”Oidip” și ”O furtună”, spectacole pe care le-a văzut ”născându-se” la Sibiu, în cadrul expoziției ”Purcăretiada”.

La Muzeul Brukenthal FITS oferă publicului șansa de-a vedea, în premieră la Sibiu, lucrări de grafică semnate de mari artisti ai lumii, în cadrul expoziției ”The art of giving: Picasso, Matisse, Dali, Klimt”.

Ofertele pentru cei mici nu lipsesc, la Casa Artelor fiind deschisă expoziția virtuala ”Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale” ce oferă acces , prin joc, la sute de opere de arta din marile muzee din lume.

TNRS găzduiește spectacolul ”Faust” în limba chineză, în regia Hsing-kuo.

Pietonala Bălcescu este animată pe durata întregii zile de fanfare pe biciclete și fanfare militare, iar trupa de batucada de pe Insula Lanzarote promite show pe strazile Sibiului, cu noi ritmuri si coregrafii.

Teatrul de Comedie prezintă la Filarmonica de Stat Sibiu spectacolul ”Mihăiță. Reconstituirea unei vieți”, după text şi regia actorului George Mihăiță.

La Redal Expo se prezintă ”Stelele circului contemporan”, în regia canadianului Olivier Lépine. Șapte artiști de circ de talie mondială și un multi instrumentalist vor duce publicul la granița exterioară a artei, acolo unde limitele se estompează.

”Pescărușul” în regia lui Andrei Șerban se joacă la Colegiul ”Goga”, iar la Fabrica de Cultura Maly Drama Theatre-Theatre of Europe, din St. Petersburg, Russia, oferă ”Hamlet-ul lui Dodin”, ”(…) o sursă nesecată de întrebări…Lev Dodin, în conversație cu echipa de actori”.

Așa cum a obișnuit, un spectacol de proporții uriașe se pregătește pentru vineri seara în Piața Mare a Sibiului. După ora 22.00, compania franceză Aérosculpture pune în scenă spectacolul „Singuri în Univers?”- cu acrobați, artiști pe picioroange, muzicieni, păpușari, coruri și pirotehniști, cometele fermecate, farfuria zburătoare și cosmonautul explorator.

În deschiderea FITS, muzicianul francez Broken Back, care reprezintă ”sunetul următorului val de muzică indie”, va concerta live în Piața Mare a Sibiului, iar înainte cu un sfert de ora de miezul nopții, din Piața Teatrului se va lansa spectaculosul foc de artificii.

Programul integral al FITS poate fi consultat AICI!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.