Află tainele cositului de la meșterii din Muzeul Astra

Știri de Sibiu, 09.07.2019

Munca la coasă începe miercuri, de la ora 07.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde cosașii adevărați își așteaptă învățăceii.

Muzeul ASTRA organizează miercuri, 9 iulie, un atelier interactiv de cosit tradițional, inițiativă inclusă în Programul Grădină și Peisaj.

”Vizitatorii interesați pot afla, într-un cadru sigur și organizat, cum se folosește coasa strămoșească, dar și tradițiile pe care le impune acest fenomen, cel al cositului.(…) Vor fi puse la dispoziția publicului interesat coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii nostri. Ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă”, a declarat Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al CNM Astra.

Cosașii sunt așteptați la fâneața din sectorul Textile, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, de la ora 7:00.

Casetă: În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă! Vizitatorii muzeului vor fi martorii unor practici din vechime, atunci când pornitul la fâneață mobiliza întreaga familie, mai ales pe tați și pe feciori.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.