Brain IT: Reconstrucții craniene la Sibiu cu ajutorul tehnologiei 3D

Știri de Sibiu, 10.07.2019

Studenți la medicină din România, Italia și Spania învață la Sibiu utilizarea tehnologiei 3D în reconstruirea craniană în caz de tumori și traumatisme, în cadrul școlii de vară ”Trauma în Neurochirurgie”.

Evenimentul are loc în perioada 15 – 28 iulie 2019, în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi a Spitalului Clinic Judetean de Urgență Sibiu, și este inclus în proiectul ”Brain IT”, promotor al metodelor inovative pentru învățare în Neurochirurgie utilizând în practică materiale și instrumente digitale de învățare.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, studenți mediciniști din cele trei ţări participante ”vor avea oportunitatea de a experimenta viaţa reală a unui medic, pe întregul parcurs de diagnosticare şi tratare, vor realiza operații simulate pe cranii artificiale 3D şi vor asista la cursuri şi workshop-uri organizate de profesori şi medici de renume din România şi din străinătate”.

Pe durata școlii de vară, la Sibiu vor conferenția prof. dr. Alexandru Ciurea (București), prof. dr. Ștefan Florian (Cluj-Napoca) și dr. prof. Iulian Antoniac (București).

Proiectul Brain IT a fost demarat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și este implementat împreună cu 4 instituții cu profile complementare de neurochirurgie şi bioinginerie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universita degli Studi Niccolo Cusano din Italia şi Universidad de Las Palmas de Gran Canaria din Spania, având spijin financiar prin programul Erasmus+ Strategic Partnerships.

Întrucât prin proiect se urmărește dezvoltarea aptitudinilor profesionale a viitorilor profesioniști în domeniul neurochirurgical s-a pornit demersul unui upgrade al curiculei astfel incat aceasta să fie adaptată la cerințele pieței muncii, fiind programate 3 școli de vară pentru studenții mediciniști în fiecare an al proiectului care vor aborda trei tematici diferite în domeniul medical concepute și puse în parctică în directă corelație cu nevoile actuale ale societății: Trauma în Neurochirurgie, Chirurgie Neurovaculară și Neuro-oncologie.

Brain IT este conceput astfel să asigure studenților mediciniști posibilitatea de ași dezvolta abilitățile practice în microchirurgie și în aplicarea tehnicilor nonivazive neurochirurgicale, să-și dezvolte o serie de abilități necesare practicii medicale: dexteritate, coordonarea vizuală și îndemânare, dezvoltarea abilităților organizatorice și a aptitudinilor de comunicare, capacitate fizică antrenată să reziste multor ore de muncă implicate de natura complexă a acesteia.

”Neurochirurgia este domeniul în care tehnologia progresează mult mai repede decât în oricare alt domeniu medical ceea ce înseamnă noi posbilități de abordare în practică dar și un permanent interes din partea specialiștilor pentru o cunoaștere a noului, o deschidere pentru a învăța în mod continu și constant având la baza noi aplicații și dezvoltând noi cunoștiințe neurochirugicale, iar Brain IT este tocmai acest proces prin care specialiștii din domeniul ingineriei și medicinei cercetează și aduc împreună tehologia și practica medicală”, se menționează în comunicat.

Proiectul este coordonat de:
Dr. Vicentiu Saceleanu, doctor în medicină și profesor în cadrul U.L.B. Sibiu preocupat de activitatea de cercetare medicală, meedic S.C.J.U. Sibiu cu abilități și expertiză în traumatisme cerebrale traumatice, neuro-oncologie, gliom, edem cerebral, neurologie, tumori cerebrale, imunoterapie.
Dr. Mario Monzon, doctor în inginerie industrială și profesor la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria Spania, domeniul principal de cercetare este prelucrarea polimerului, fabricarea aditivului, prelucrarea rapidă, compozite din fibre naturale și textile tehnice.
– Dr. Ilaria Cacciotti, doctor în inginerie și profesor în cadrul Universității Niccolo Cusano din Italia cu experiență relevantă în domeniul cercetării și abilități bine documentate privind sinteza, prelucrarea și caracterizarea materialelor, în special pentru aplicații biomedicale.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.