Primarul de la Cristian a autorizat extinderea Gropii de gunoi

Știri de Sibiu, 10.07.2019

Primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea, a eliberat în regim de urgență autorizația de construcție și certificatul de urbanism pentru celula IV a Gropii de gunoi amenajată în vecinătatea orașului Sibiu, în contextul avertismentelor cu o criză fără precedent a gunoaielor lansate de autoritățile județene sibiene.

Decizia primarului comunei Cristian a fost luată la recomandarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sibiu, la cererea Consiliului Județean (CJ) Sibiu și a Asociației Adi ECO, care se ocupă de proiectul gestionarii deșeurilor în județul Sibiu, potrivit cărora Groapa de gunoi nu mai are spațiu de depozitare și necesită autorizație pentru extindere în regim de urgență până cel târziu în septembrie.

”În urmă cu două zile (nr. luni) am emis certificatul de urbanism și autorizația de construcție în regim de urgență pentru Celula 4, conform adresei emisă de CJSU. S-a rezolvat problema. Din punctul meu de vedere, va mai urma o lucrare topografică prin care să fie delimitate cele 18 ha pe care le dețin. Au fost 24 de ha, l-am redus la 18 ha (…) Ceea ce se construiește acum intră în cele 18 ha și respectă și distanța de 1km între groapă și intravilanul comunei”, a declarat pentru StirideSibiu primarul Ioan Seuchea.

Decizie acoperită de garanții în CJSU Sibiu

În luna iunie, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au decis că ”vor acorda tot sprijinul în verificarea documentelor, elaborarea punctelor de vedere necesare în elaborarea și transmiterea avizelor privind extinderea Depozitului Ecologic de Deșeuri Menajere și Industriale (D.E.M.I.) Cristian – Celula 4, din județul Sibiu”.

De asemenea, ”Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, constatând starea de necesitate privind gestionarea deșeurilor în județul Sibiu”, au cerut Primăriei Comunei Cristian ”eliberarea in regim de urgență a autorizației de construcție pentru Celula nr. IV din cadrul Depozitului Ecologic de Deșeuri Menajere și Industriale (D.E.M.I.) Cristian”, se precizează în Hotărâre 2 din 6.06.2019.

Reprezentanții ADI ECO și ai CJ Sibiu au ajuns cu problema gunoaielor pe masa Comitetului pentru Situații de Urgență după ce primarul Ioan Seuchea a respins anul trecut cererea de extindere cu o nouă celulă a Depozitului Ecologic de Deşeuri Menajere de la Cristian, gestionat de operatorul de salubritate Tracon.

Autoritățile județene au cerut la începutul lunii iunie eliberarea autorizației în regim de urgență având în vedere că noile prevederi legale permit obținerea unui aviz și pe o durata de mai mult de un an, situație ce ar putea genera un adevărat blocaj la nivelul întregului județ.

Primarul din Cristian, Ioan Seuchea, a refuzat inițial să elibereze autorizația în regim de urgență, ce implică propria răspundere, și a cerut acte și demersuri doveditoare prin care să se justifice situație de criză invocată și garantarea cooperării din partea instituțiilor implicate în procesul de avizare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.