Europarlamentarul Nicu Ștefănuță: Vreau ca Ursula von der Leyen să simtă focul de la început

Știri de Sibiu, 12.07.2019

Europarlamentarul USR – PLUS, sibianul Nicu Ștefănuță, s-a declarat rezervat în privința nominalizării Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene și a transmis, vineri, în conferință de presă, că își dorește ca aceasta să ”simtă focul de la început”, respectiv presiunea ”membrilor asumați din Est” care nu vor tolera ”o politică oarecare”.

Una din rezervele europarlamentarului român este generată de faptul că Ursula von der Leyen a fost un candidat ”scos din pălărie în ultimul moment”.

”Da, sunt rezervat în privința politicii Ursulei von der Leyen. Eu consider că votul din 26 mai a fost un vot revoluționar și populația nu se așteaptă la soluțiile de rit vechi, să spun așa. Nu sunt mare fan al felului în care s-a ajuns la această soluție. Doamna Ursula von der Leyen nu a făcut parte din așa – numitul sistem spitzencandidat, adică nu a fost un candidat declarat înainte de alegeri. Și, cumva, popoarele europene sunt dezamăgite să aibă pe masă opțiunea unui candidat care a fost scos din pălărie în ultimul moment. Asta mă deranjează pentru că eu și USR – ul am făcut campanie asumată, (…), toată lumea a știut cine sunt candidații noștri, toată lumea a știut ce avem în cap. Din principiu, nu sunt fan al unei soluții scoasă din pălărie”, a declarat Nicu Ștefănuță.

În contextul experienței deținută în forurile europene, europarlamentarul USR-PLUS a avertizat că își dorește ca viitoarea președintă a CE să ”simtă focul de la început”.

”Am trăit acolo, din perspectiva mea de funcționar european de peste 13 ani, încât să fi văzut suficiente promisiuni: <Da, vom avea grijă de Schengen!>, <Da, vom avea grijă de muncitorii din Est!>, apoi neduse la îndeplinire. De ce? Pentru că nu au simțit constrângerea. Nu au simțit focul. Și eu vreau să simtă viitorul candidat al Președinției CE , vreau să simtă focul de la început : că există presiunea noastră, a membrilor asumați din Est care nu vom tolera o politică oarecare. De aceea am vrut să subliniem acest lucru de la început”, a precizat Nicu Ștefănuță.

În acest context, el a menționat că una din condițiile de susținere a Ursulei von der Leyen va fi politica dusă în privința statului de drept.

”Considerăm că este nevoie de un mecanism privind statul de drept pentru toate statele UE, unul cu dinți, cu instrumente clare. Dacă Ursula von der Leyen nu va veni cu o propunere în sensul acesta, probabil nu va avea susținerea noastră”, a mai precizat europarlamentarul USR-PLUS în conferința de presă susținută la Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.