Avertisment IPJ: Număr ridicat de tâlhării în Sibiu; Profilul agresorilor!

Știri de Sibiu, 16.07.2019

Polițiștii sibieni avertizează asupra faptului că în ultimele luni se înregistrează în municipiul Sibiu un număr ”ridicat” de tâlhării, persoanele din mediul urban fiind cele mai frecvente ținte. Pentru reducerea riscurilor la care sunt expuși oamenii, Poliția atenționează asupra profilului agresorilor precum și al victimelor.

Ultima acțiune violentă asupra unei persoane s-a produs luni dimineața pe o stradă din Cisnădie, unde o femeie a fost urmărită pe stradă și deposedată de geantă. Din fericire, agresorii, trei minori din oraș, au fost găsiți la scurt timp.

”Față de minorii în vârstă de 16 și 17 ani, polițiștii au luat măsura reținerii 24 de ore pe bază de ordonanță, urmând a fi prezentați unității de parchet competente cu propunere de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată”, a precizat Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Sibiul, preferat de hoții violenți

Municipiul Sibiu este orașul unde acționează cel mai des amatorii de tâlhării. Potrivit statisticilor IPJ Sibiu, ”infracțiunile de tâlhărie totalizează, în primele 6 luni ale anului 2019, în municipiul Sibiu, un număr de 29 de fapte”.

Urmare a ”înregistrării unui număr ridicat de fapte de tâlhărie la nivelul municipiului Sibiu”, IPJ Sibiu a decis să lanseze o nouă campanie de informare a oamenilor pentru cunoașterea modurilor de operare, „ în speță, prin folosirea actelor de violență fizică”.

Polițiștii avertizează că autorii talhariilor acționează în grupuri formate din tineri între 13 și 20 ani.

”Analizând cadrul infracţional prin prisma modurilor de operare, s-a constatat că infracțiunile de tâlhărie sunt săvârşite de grupuri de persoane (2-4), care acționează în condiţii şi împrejurări avantajoase, în speță în locuri puțin circulate și slab iluminate, făcând uz de amenințări cu folosirea de arme albe și acte de violență fizică. Analizând profilul autorilor se poate concluziona că interesul infracţional se manifestă cu precădere la persoane de sex masculin, recidiviste sau provenite din medii sociale defavorizate, precum și la persoane tinere cu vârstele cuprinse între 13 și 20 ani”, treansmite IPJ Sibiu.

Infractorii au, la rândul lor, referințe în alegerea victimelor.

”Victimele acestui gen de infracțiuni sunt, în general, angajații unor societăți care încep / termină activitatea la ore târzii, persoanele care folosesc mijloacele de transport în comun, turiștii, persoanele vulnerabile din punct de vedere fizic (copii, vârstnici, femei)”, avertizează IPJ Sibiu.

Recomandari IPJ Sibiu:
 evitați preocupările care vă distrag atenția: transmiterea de sms-uri, vorbitul la telefon, accesarea internetului sau a rețelelor de socializare, atunci când vă aflați pe stradă;
 evitați să vă deplasați pe alei întunecate, străzi izolate sau necirculate;
 păstrați poșeta/borseta în fața dumneavoastră, protejate de unul dintre brațe;
 dacă vă simțiți urmăriți, cereți ajutorul unei persoane de încredere sau anunțați poliția.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.