ASTRA: Concurs de olărit și gătit în vase tradiționale

Știri de Sibiu, 17.07.2019

Peste 30 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se întrec în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului la roata olarului şi gătesc pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale.

Competiția inedită are loc în perioada 17-21 iulie, în cadrul târgului ”Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară și decorativă din zona Sibiului”, un altfel de târg al olarilor.

”La acest târg fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica din zona Sibiului); să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare; să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi la Mediaş, Hanul Greweln (19 iulie) şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate. În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă.”, a declarat Karla Roșca, muzeograf Muzeul ASTRA.

Evenimentul va începe miercuri, 17 iulie, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă internaţională deschisă publicului: Ceramica utilitară.

Ateliere experimentale de ardere a ceramicii în tehnica Raku, vor fi organizate pentru public în zilele de joi (18 iulie) şi sâmbătă (20 iulie), începând cu orele 19.00.

În zilele de 18, 20 şi 21 iulie 2019 în Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Teracota Mediaş, judeţul Sibiu.

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 10.00.

Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, precum: Ciorbă săsească de fasole verde, Slambuc, Gulaş cu fasole boabe, Întinsoare bistriţeană, Gulaş cu găluşte, Supă de ceapă, Coaste de porc cu rădăcinoase, iar la Mediaş, în 19 iulie 2019, începând cu ora 13.00: Supă de varză, Gulaş unguresc, Tocană ungurească din spată de porc cu vin roşu, Supă de prins flăcăii, Gulaş cu carne de porc. Duminică, 21 iulie 2019, publicul poate să deguste Ciorbă tradiţională de fasole boabe, gătită după o reţetă specifică zonei Sibiului.

Program Târg Frumos. Ceramic. Folositor:

Miercuri, 17 iulie 2019, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

  • 9.00, deschiderea oficială
  • 9.30-13.00, Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium; Conferinţa internațională Ceramica utilitară
  • 16.00 –Pavilionul din Jina
    Vernisajul expoziţiei Frumos. Ceramic. Folositor.
    Joi, 18 iulie 2019, Muzeul în aer liber, Târgul de țară
  • 9.30-18.00, demonstraţii practice de olărit; jurizare; ateliere de olărit interactive pentru copii şi adulţi
  • 16.00- 19.00, Ceramica utilitară din zona Sibiului: workshop susţinut de specialişti şi meşteri olari
  • orele 19.00- 22.00, atelier experimental: Ceramica Raku

Vineri, 19 iulie 2019, Mediaș, Hanul Greweln

  • 9.00- 12.00, vizită de documentare Fabrica Teracota Mediaş
  • orele 14.00- 20.00, târg de ceramică; demonstraţii practice de olărit şi de gătit

Sâmbătă, 20 iulie 2018, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară

  • 9.30-19.00, demonstraţii de gătit; jurizare
  • 19.00-23.00, atelier experimental: Ceramica Raku
  • 19.00-22.00, proiecţie de film documentar

Duminică, 21 iulie 2018, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară

  • 9.30-18.00, târg şi expoziţie cu produsele realizate în timpul demonstraţiilor
  • 9.30-12.00, demonstraţii de gătit pentru public în vase de lut pe vatră deschisă: reţetă tradiţională din zona Sibiului
  • 12.00-16.00, ateliere de olărit interactive pentru copii şi adulţi
  • 11.00-12.00, decernarea premiilor



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.