Instanta a decis reintoarcerea primarului Fodor (UPDATE)

Știri de Sibiu, 19.07.2019

UPDATE: Tribunalul Sibiu a admis cererea de suspendare a ordinului prefectului de încetare înainte de termen a mandatului de primar al Municipiului Sibiu.

Tribunalului Sibiu a admis vineri suspendarea executării ordinului de prefect, pana la soluționarea pe fond.

Potrivit deciziei judecătorilor sibieni, primarul Sibiului se va reîntoarce pe funcție pana la solutionarea dosarului în care se contestă legalitatea ordinului prin care a fost suspendată.

”Azi, 19 iulie 2019, Tribunalul Sibiu s-a pronunțat  în  dosarul nr. 2080/85/2019, în sensul că instanța de judecată a admis cererea formulată de reclamanta Fodor Astrid Cora, în contradictoriu cu pârâţii Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu şi Prefectul Judeţului Sibiu, şi în consecinţă: Suspendă executarea Ordinului nr. 262 emis la data de 03.07.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatatului primarului Municipiului Sibiu, doamna Fodor Astrid Cora, până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare ce formează obiectul dosarului nr. 2075/85/2019, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu”, se precizează intr-un comunicat al Tribunalului Sibiu.


Judecătorii sibieni se pronunță vineri, în sedință publică, în cazul suspendării primarului Sibiului, Astrid Fodor.

Instanța a decis vineri, la primul termen de judecată, pronunțarea în sedință publică , în cursul aceleiași zile, la ora 12.00, în cazul fostului primar al Sibiului care a contestat în instanță decizia de suspendare din funcție înainte de termen prin ordin de prefect, în contextul raportului Agenției Naționale de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate.

În cererea de suspendare a ordinului emis de prefectul județului Sibiu, avocatul primarului suspendat Astrid Fodor a invocat mai multe motive, printre care faptul că Prefectura Sibiu a emis un act care ” generează confuzie”, pe motiv că este însoțit de un antet ce nu aparține Prefecturii Sibiu.

De asemenea, s-a invocat faptul că starea de incompatibilitate s-a prescris înainte să fie sesizată, respectiv în iulie 2016, precum și faptul că suspendarea din funcție crează un prejudiciu direct, invocând că ”situația materială s-a îngreunat foarte mult, fiind singurul venit”, urmare a sistării indemnizației de primar .

Pe lângă paguba patrimoniului fizic s-a invocat și ”prejudiciul general”, legat de faptul ca în alegerea primarului ” primează voința alegătorilor”, care au decis să desemneze o persoană pentru conducerea orașului.

Astrid Fodor a contestat miercuri, 10 iulie, la Tribunalul Sibiu, decizia de suspendare din funcție înainte de termen prin ordin de prefect în contextul raportului Agenției Naționale de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate.

În acest sens, pe rolul instanței au fost deschise două dosare.

”Prin contestația formulată împotriva Ordinului nr. 262/3.07.2019 privind constatarea încetării, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului primarului municipiului Sibiu, doamna Fodor Astrid Cora din 03.07.2019, emis de Instituția Prefectului Județul Sibiu, și Prefectul Județului Sibiu – Muntean Maria-Adela, s-a solicitat ca în baza probatoriului ce va fi administrat, instanța să dispună: -Constatarea nulității Ordinului nr. 262/03.07.2019, întrucât este emis în mod nelegal; – repunerea părților în situația anterioară cu plata indemnizației cuvenite începând cu data emiterii ordinului și până la reluarea funcției de primar al Municipiului Sibiu; – cu cheltuieli de judecată”, se menționează în comunicatul transmis de Tribunalul Sibiu.

Cel de-al doilea dosar, cu nr. 2080/85/2019 are ca suspendarea executării act administrativ, respectiv a Ordinului emis de prefectul Adela Muntean.

Prefectul de Sibiu, Adela Muntean, a emis în data de 3 iulie ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului Sibiului, Astrid Fodor, urmare a stării de incompatibilitate decisă de ICCJ.

Citeste si: Prefectul de Sibiu cere încetarea mandatului deținut de primarul Astrid Fodor

Ulterior, Consiliul Local Sibiu a decis ca viceprimarul Corina Bokor (FDGR) să fie desemnată ”să îndeplinească atribuțiile conferite de lege primarului în perioada de vacanță a funcției de primar al Municipiului Sibiu”.

Bokor: Principala misiune este să asigur continuitate până la revenirea doamnei Fodor
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Instanta a decis reintoarcerea primarului Fodor (UPDATE) […]