Concurs de gătit și ”Povestea mălaiului” în Muzeul Astra

Știri de Sibiu, 11.08.2019

Zece echipe românești și internaționale gătesc duminică, 11 august, în Muzeul în Aer liber din Dumbrava Sibiului mâncăruri după rețete tradiționale și reinterpretate. Porțiile se vor putea achziționa cu suma de 15 lei, sub forma unei donații ce va merge în contul Palatului Copiilor, unde mai este încă nevoie de investiții.

Cea de-a doua ediție a evenimentului culinar ”Bun gust și diplomație” reunește cele 10 echipe care vor găti la ceaun, cu foc de lemne. Conform dezvăluirilor făcute de concurenți, pe listă regăsim reteță de ”pui bețiv”, preparate de bază de wurstel austriac sau tocană de porc.

”Anul acesta am reușit să fie tot zece companii care vor să participe cu echipe formate din angajați, directori sau consilieri. Cu toții vor găti pentru vizitatori”, a declarat Claudiu Gavrea, inițiatorul proiectului.

La inițiativa Asociației Sibiu 1191 vor participa la concursul de gătit echipele Dedeman, VISMA Software, DB Schenker Romania, Policlinica Medica , Rotary Club Sibiu , Consilo Web, Carrefour, Matec și Boromir. Pentru prima dată, la concurs participa și o echipă din străinătate – Ugostiteljsko turistička škola ( Scoala de catering si turism ) din Serbia.

Porțiile se vor putea achiziționa cu suma de 15 lei, sub forma unei donații care va merge în contul Palatului Copiilor.

Cei pentru care angajații companiilor gătesc, respectiv elevii de la Palatul Copiilor, vor susține un program de dans și muzică, în cadrul unui spectacolul multicultural.

Povestea mălaiului scrisă la Sibiu

Tot duminică, se va lansa în cadrul proiectului “Diplomație și bun gust” al Asociației Sibiu 1191 cartea ”Povestea mălaiului- de la tradiție la contemporan in regiunea Sibiului”.

Apariție inedită, volumul scris de Anca Tulbure și Cristina Danciu prezintă informații prețioase despre proprietățile și istoria prelucrării mălaiului precum și rețee inedite de mâncare și prăjituri ce au la bază mălaiul.

”Cartea vine să surprindă, într-adevăr, povestea mălaiului de la tradiție la contemporan, trecând prin mai multe etape: trecând de la istoria porumbului până la tehnologia de obținere. (…) Am cules rețete din regiunile Sibiului, din cele 5 micro – regiuni, și am încercat să structurez cumva pe bucate și deserturi. Ideea este că rețetele pe care le-am introdus în carte nu sunt rețete care să facă referire la mâncăruri care se consumă cu mămăligă – sunt foarte puține, restul sunt rețete care conțin ca și ingredient mălaiul”, spune Anca Tulbure.

Cu ocazia lansării broșurii, în poiana de lângă Târgul de țară din Muzeul în Aer Liber va sosi și veteranul familiei Ureche, fondatoarea companiei Boromir. La vârsta de 98 de ani, invitatul special al evenimentului va prepara mămăligă după rețeta proprie și va dezvălui celor prezenți secretul preparării mălaiului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.