Klaus Iohannis: Respectul să fie în centrul procesului de educație din școli

Știri de Sibiu, 11.09.2019

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre datoria elevilor și profesorilor de a da dovadă de respect, dar și de datoria autorităților de a se asigura că în țară se face educație la cel mai înalt nivel.

”Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educație din școli. Și când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datorați profesorilor voștri, dar și la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligația să vă trateze. Toți copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la școală încurajați, protejați și în siguranță. Din nefericire, în România nu suntem încă în această situație, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupției sau ale nepăsării statului. Autoritățile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe școli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcțional. Este tot de datoria autorităților să asigure un drum sigur către școală. Dar iată că și aici există tergiversări în organizarea și decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier județean din aria serviciilor publice. (…) Avem nevoie de o normalizare a modului în care interacționăm cu instituțiile statului, iar această normalizare poate fi făcută doar prin educație și împreună cu oamenii cărora le pasă și care acționează. Nimic nu se schimbă de la sine. Toți cei care au puterea de a contribui la schimbare au responsabilitatea să o facă”, a spus președintele cu ocazia deschiderii noului an școlar.

Președintele a transmis de asemenea că sunt unii politicieni care se tem de școală, iar acest lucru se vede în greșelile lor de exprimare.

”Ați văzut însă și voi, dragi copii, unii politicieni se tem de școală! Aici, în școală, sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică și, mai nou, destul de des, de exprimare”, a mai spus Klaus Iohannis.

Învățământ subfinanțat

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a anunțat că suma alocată sistemului de înățământ a fost redusă la jumătate din cât prevede Legea educației Naționale.

„Sistemul de educație începe, anul acesta, cu un miliard de lei în
minus, din cauza rectificării bugetare, bani care s-ar fi putut regăsi, fie în finanțarea unor programe național țintite pentru reducerea abandonului școlar, fie pentru îmbunătățirea dotării și refacerea școlii (…) Gândiți-vă că anul acesta, bugetul este atât de mult diminuat, la jumătate din suma pe care o prevedere Legea Educației Naționale”, a afirmat Raluca Turcan, în Parlament.

Prim-vicepreședintele PNL a susținut că autorizațiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență lipsesc din școli, informațiile cu privire la autorizații fiind ascunse de Guvern. Totodată, ea a afirmat că banii care sunt alocați sistemului de educație se duc în plata salariilor, iar îmbunătățirea sistemului de învățământ este un aspect ignorat.

„Mare majoritate din banii care există disponibili pentru sistemul de Educație, se duc în în plata salariilor. Aproape zero bani pentru dotări, echipamente, pentru îmbunătățirea sistemului educațional.”, a mai spus Turcan.

PNL a solicitat, în contextul următoarei rectificări bugetare, 1% din Produsul Intern Brut, pentru obținerea autorizațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

(P)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.