Pesta porcină: Peste 70 de porci morți, testați de veterinarii din Sibiu

Știri de Sibiu, 17.09.2019

Peste 70 de porci morți proveniți din fermele de porcine din județul Sibiu sau mistreți găsiți în zonele forestiere din județul Sibiu au fost testați împotriva pestei porcine africane de la începutul anului, rezultatele fiind negative în totalitatea, au precizat pentru StirideSibiu specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu.

De la începutul anului, au fost testați 7 mistreți morți găsiți în zonele Veștem, Porumbacu și Slimnic, au mai fost făcute analize pentru 71 de porci morți proveniți din cele două ferme comerciale din Avrig și Biertan, iar pentru 103 porci febrili din gospodăriile private s-au recoltat probe. În toate cazurile rezultatele au fost negative”, a precizat pentru StirideSibiu dr. Rad Nuțu, șeful Serviciului Sănătatea Animală.

Potrivit acestuia, în județul Sibiu nu s-a înregistrat până la jumătatea lunii septembrie niciun caz de pestă porcină, cel mai apropiat focar fiind declarat în județul Hunedoara.

Legătură strânsă cu veterinarul

Atât autoritățile sanitare sibiene, cât și oamenii care au porci în gospodării sunt în alertă, de teamă ca animalele să nu le fie afectate de boală.

În cazul în care găsesc un porc mort pe câmp sau cel din gospodărie este bolnav, sibienii sunt sfătuiți să ia legătura de urgență cu medicul veterinar.

”Recomandarea este să ia rapid legătura cu medicul veterinar. El știe exact ce are de făcut. Există medic veterinar în fiecare localitate din județul Sibiu”, a mai precizat specialistul DSVSA Sibiu.

Potrivit statisticilor, la nivelul județului Sibiu sunt declarați 16.355 de porci care cresc în gospodăriile oamenilor și alți 10.424 îngrijiți în ferme.

Prefectura Sibiu a anunțat la începutul lunii septembrie instituirea stării de alertă permanentă la nivelul județului din cauza focarelor de pestă porcină înregistrate în județele limitrofe.

Citeste si: Alertă de pestă porcină la Sibiu; DSVSA Sibiu ”în ședință”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. […] Citeste și: Pesta porcină: Peste 70 de porci morți, testați de veterinarii din Sibiu […]

  2. […] Pesta porcină: Peste 70 de porci morți, testați de veterinarii din Sibiu […]