Sărbătoarea Deltei în Muzeul Astra, cu rețete pescărești și ateliere de afumat scrumbie

Știri de Sibiu, 08.11.2019

Tradițiile din Delta Dunării sunt reînviate, în weekend, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul celei de-a III-a ediții a evenimentului Sărbătoarea Deltei. Timp de două zile, vizitatorii vor putea descoperi vechile tehnici de afumare și conservare a peștelui și vor putea degusta preparate pescărești.

Atelierele gastronomice lipovenești și ucrainene vor fi dechise în zona Cherhanalei din Mahmudia și a Adăpostului de pescar Mahmudia din cadrul Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, de sâmbătă, 9 noiembrie, orele 11.00-16.00, până duminică, 10 noiembrie, la orele 16. 00.

Potrivit unui comunicat al CNM Astra, se va prepara borș de pește la ceaun, pește prăjit, scrumbie marinată și scrumbie afumată.

”Atelierele de afumarea scrumbiei se vor derula în zona Cherhanalei din Mahmudia, fiind utilizată o instalația cu tradiție în Delta Dunării – afumătoarea de pește. Aceasta va fi pusă în funcțiune dis de dimineață procesul deshidratării și afumării scrumbiei fiind unul de durată. Vizitatorii muzeului vor putea să se familiarizeze cu practici tradiționale de afumare și conservare a acestui pește deosebit”, precizează Lucian Robu, director al Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Pentru cei pasionați de peste, Lucian Robu ne oferă detalii despre tradițiile pescărești și vechi rețete pescărești:

Pescuitul scrumbiei pe brațele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie și aprilie, pentru toate satele prescărești din zonle Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. Tradițiile pescărești din zonele menționate sunt strîns legate de migrația scrumbiei, în anotimpul primăverii. Așa cum la oamenii Deltei scrumbia se pregătește într-un spectacol culinar presărat cu tradiții, și în Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre, va fi meșteșugit și savuros preparată de oamenii Deltei.

Rețete meșteșugite din Delta Dunării

Marinată din scrumbie, ca prin satul Sfântu Gheorghe: scrumbia se curăță de solzi și de mațe, se taie feliuțe late cam de grosimea unui deget. Se spală bine în mai multe ape și la sfârșit se lasă în apă cam jumătate de oră să iasă tot sângele. Se scoate se scurge și se sărează bine. Acoperite cu sare, aranjați una lângă alta bucățile de pește și lăsați trei zile ca să se pătrundă bine și să nu aibă gust de crud. Se scoate și se spală de sare bine. După aceea, se lasă cam o ora-doua să mai iasă sarea din ea. Cât stă la apă, la desărat se pregătește oțetul: un litru de oțet la trei de apă, o lingura de sare, una de zahăr, piper boabe și foi de dafin. Se dă în fiert, se lasă să se răcească (e important ca lichidul să fie rece).Se scoate scrumbia din apă, se scurge, se pune într-un vas mai mărișor, se toarnă compoziția peste scrumbie, se amestecă cu lingura pentru a se pătrunde toată.

Scrumbie afumată

Scrumbia se dă prin sare, se îmbracă în tifon şi se lasă agăţată de un copac pentru 24 de ore. După asta se spală de sare şi se agaţă de capacul unui butoi de lemn. Butoiul este întors astfel încât peştele să atârne fără să se atingă. În partea de jos a butoiului se face o gaură în care este introdusă o ţeavă care, la celălalt capăt, captează fumul produs de rumeguş de brad aprins. Peştele se ţine la afumat 3-4 ore.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.