Gânduri pentru sibieni, de Ziua Națională

Știri de Sibiu, 01.12.2019

La 101 ani de la realizarea Marii Uniri, liderii politici, ai administrației sibiene și reprezentanții mediului academic și cultural își transmit românilor și sibienilor, în mod special, mesaje de solidaritate, de prețuire a comunității, prosperitate și dialog.

Maria Minea, prefectul judeţului Sibiu: ”Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este actul istoric încrustat adânc în sufletul poporului român.
De Ziua Naţională a României, cinstim memoria celor care au făurit România: eroii noștri din Primul Război Mondial și liderii politici ai acelor vremuri, care au împlinit idealurile de libertate și unitate ale poporului român. Avem datoria de a păstra moștenirea pe care ne-au lăsat-o cei care au scris cu litere de foc și sânge viitorul acestui neam. Unitatea și demnitatea ne dau forța de a construi o Românie puternică, prosperă, europeană, care își prețuiește cetățenii.
Să fim mândri că aparţinem unui popor liber, puternic şi demn!
La mulţi ani, România!
La mulţi ani tuturor românilor!”.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Dragi sibieni,
În 1 decembrie 2019 România Mare împlinește 101 ani de la nașterea sa. Sărbătorim în această zi, atât unirea Transilvaniei cu patria-mamă, cât mai ales realizarea visului de unitate pe care toți românii îl purtăm în suflet de secole. E un prilej de bucurie și mândrie națională, dar și un moment de aducere aminte a eforturilor și jertfelor făcute de românii de pretutindeni, timp de generații, pentru țara lor. De asemenea, e un moment de reflecție și speranță în ceea ce privește viitorul României Mari, României Normale, într-o Europă unită și puternică. La mulți ani, România!”.

Gl.bg.Ghiţă Bârsan, comandantul Garnizoanei Sibiu: ”Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti. 1 Decembrie 1918 reprezintă momentul triumfului naţional, momentul în care năzuinţa înaintaşilor noştri de a trăi liberi, uniţi şi demni, într-un stat naţional, independent, unitar s-a împlinit pentru totdeauna.
Înfăptuirea măreţului ideal, prin adoptarea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost meritul întregii naţiuni. Elite politice, culturale, diplomatice sau militare ale vremii, alături de oamenii simpli, anonimi, au rămas, prin acţiunea lor hotărâtă, un exemplu pentru noi toţi. România Mare s-a creat prin sacrificile poporului şi cu sângele ostaşilor români care au pus mai presus de orice naţiunea, scriind pagini glorioase de eroism în luptele Primului Război Mondial.
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în numele tuturor militarilor din garnizoana Sibiu, adresez locuitorilor din judeţul nostru cele mai calde urări de sănătate, împliniri profesionale, satisfacţii personale şi bucurii alături de cei dragi! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI!”.

Constantin Chiriac, director general TNRS : ”În numele Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a Bursei de Spectacole de la Sibiu, transmit tuturor sibienilor, tuturor românilor, tuturor prietenilor din lume, cu ocazia Zilei Naționale a României, multă sănătate, bucurie și înțelegere, dialog și normalitate!
La multi ani, România! La mulți ani, dragi români!”

Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu: ”Asemănător tradițiilor în familie, care aduc toți membrii în jurul mesei, 1 Decembrie reprezintă, de mai bine de un veac, un moment unificator al românilor de pretutindeni. Ziua Națională a României este ziua tuturor, momentul din an care ne oferă o clipă justă de reflecție asupra trecutului, asupra evoluției pe care am parcurs-o împreună și este, totodată, un prilej de a ne arăta admirația către strămoșii noștri care au luptat pentru un viitor unit, viitor care și astăzi are aceleași trei culori. 1 Decembrie 2019 reprezintă începutul unui nou secol prin care noi, românii, vom trece cu mândrie și ne vom întâlni anual într-un cadru asemănător acestuia pentru a sărbători istoria noastră comună și faptul că acasă este România. În numele Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, urez tuturor sibienilor și românilor La Mulți Ani!”.

Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu: ”În urmă cu 101 ani bunicii și străbunicii noștri realizau unul dintre cele mai mari deziderate ale românilor: unirea provinciilor istorice ale țării. Prin revenirea Transilvaniei, a Basarabiei și a Bucovinei la țara mamă, românii au fost uniți nu doar în cuget și-n simțiri, ci și teritorial.
În tot acest timp generațiile care ne-au precedat au luptat sub cele trei culori ale drapelului național pentru a menține unitatea țării și pentru a păstra România independentă și de sine stătătoare. Acum este de datoria generației noastre să continuăm această misiune. Aderarea la UE și NATO ne garantează unitatea, integritatea și independența teritorială, dar noi, românii, trebuie să luptăm să rămânem uniți spiritual, să luptăm împotriva urii și a dezbinării care au devenit tot mai acentuate în ultima perioadă în societatea noastră. Trebuie să ne amintim de idealurile pentru care s-au sacrificat strămoșii noștri pe câmpurile de luptă, de idealurile pentru care și-au pierdut viața conaționali de-ai noștri în conflicte recente. De 1 decembrie trebuie să ne amintim că puterea nostră ca neam stă în unitate și solidaritate. Și să nu uităm niciodată acest lucru!”.

Nicolae Neagu, deputat PNL
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.