Poliția Locală, sub tăcere totală în privința controalelor de la Promenada Mall

Știri de Sibiu, 02.12.2019

Controalele Poliției Locale anunțate de Primăria Sibiu la Promanada Mall, centru comercial deschis la jumătatea lunii trecute fără autorizație de funcționare și autorizație de securitate la incendiu, sunt ținute sub tăcere și se lasă în continuare așteptate.

După ce s-a recunoscut oficial că zecile de firme care funcționează în mall sunt tolerate să funcționeze în ilegalitate, Primăria Sibiu anunța în data de 18 noiembrie că ”Poliția Locală va include centrul comercial Promenada Sibiu în Planul de control pentru următoarea perioadă”.

La nici două săptămâni însă de la deschidere, mall-ul a fost evacuat din cauza unei defecțiuni la instalația de răcire, situație ce a generat intoxicarea a cinci persoane cu dioxidul de carbon scurs în incinta centrului comercial.

In timp ce Poliția Sibiu a deschis dosar penal, Inspectoratul Teritorial de Muncă a dispus anchetă pentru accident colectiv de muncă iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență a extins cercetarea pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul, Primăria Sibiu nu permite conducerii Poliției Locale nici măcar să vorbească despre situația firmelor de la mall.

Citste si: ITM a dispus oprirea instalației de răcire de la Mall; Aproximativ 600 kg. de CO2 scurse în atmosferă!

S-a ajuns până acolo încât Gheorge Aldea, directorul Poliției Locale Sibiu, nu are voie să facă declarații nici măcar despre atribuțiile polițiștilor pe linie economică.

Întrebat vineri de StirideSibiu când vor începe controalele la Promenada Mall, șeful Poliției Sibiu nu a putut să răspundă pe motiv că regulile din Primărie presupun comunicare doar prin intermediul Departamentului de Presă. Odată ajunsă aici, solicitarea scrisă a fost pusă în așteptare, atât cât se dorește.

Asta, în condițiile în care Poliția Locală este instuția locală de control care are în atribuții suspendarea activității unei societăți în cazul în care este deschisă fără să dețină autorizație de funcționare.

Potrivit comunicatului transmis de Primăria Sibiu în luna noiembrie, la aproape o săptămâna de la deschiderea complexului comercial peste 70 de firme nu dețineau aviz de funcționare pe motiv că lipsesc documente de la dosare sau că erau în analiză.

”Serviciul de Autorizare și Control a primit 51 dosare cu documentații din partea comercianților, dar sunt incomplete, lipsind diverse avize, inclusiv autorizația ISU. Acest serviciu a transmis comercianților solicitări de completare a documentelor. Alte 20 de dosare au intrat în instituție și sunt în analiză”, a precizat în 18 noiembrie oficialul Primăriei Sibiu.

În urma incidentului de miercuri seara, soldat cu intoxicarea a cinci persoane, pompieri privați și angajați, ISU Sibiu a aplicat a doua amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa autorizației PSI iar Poliția Sibiu a deschis dosar penal ”în rem” pentru neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, respectiv nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in muncă.

De asemenea, incidentul este cercetat si de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, care l-a încadrat la categoria accidente colective de muncă.

Toate firmele din Promenada Mall funcționează din luna noiembrie fără să dețină autorizație de funcționare de la Primărie Sibiu sau autorizație PSI de la ISU.

Citeste si: Șeful ISU Sibiu: Nu voi autoriza Mall-ul până când lucrurile nu stau conform legii
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: Poliția Locală, sub tăcere totală în privința controalelor de la Promenada Mall […]

  2. […] Citeste si: Poliția Locală, sub tăcere totală în privința controalelor de la Promenada Mall […]

  3. […] Citeste si: Poliția Locală, sub tăcere totală în privința controalelor de la Promenada Mall […]

  4. […] Citeste si: Poliția Locală, sub tăcere totală în privința controalelor de la Promenada Mall […]