Sibian amendat pentru că a vândut în Săcel un animal cu pestă porcină

Știri de Sibiu, 06.12.2019

O persoană din satul sibian Mag a fost sancționată contravențional cu amendă de 1200 lei pentru că a vândut fără acte în localitatea Săcel, județul Sibiu, un porc infestat cu pestă porcină africană, cumpărătorul nemaiavand dreptul să fie despăgubit. În urma confirmării focarului de la Săcel, autoritățile sanitar – veterinare au instituit restricții în privința circulației animalelor, prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

”Proprietarul porcului dovedit a fi fost purtător al virusului PPA a cumpărat animalul de la un sătean din Mag. Vânzătorul a fost sancționat cu o amendă de 1.200 de lei, pentru vânzare fără documente sanitare-veterinare și fără acte de mișcare. Acesta mai are trei porci, care sunt ținuți sub observație și sunt examinați clinic zilnic, sub suspiciunea de purtători ai virusului PPA.
Din cauza faptului că porcul sacrificat provine din cumpărare fără documente sanitare-veterinare și este neidentificat, proprietarul nu poate fi despăgubit, conform prevederilor legale”, informează Prefectura Sibiu în urma întrunirii Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

Urmare a confirmării unui nou focar de pestă porcină în județul Sibiu, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit o zonă de protecție, cu o rază de cel puţin 3 kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km.

Localitățle aflate în zona de protecție sunt: Săcel, Vale, Sibiel, Fântânele și Orlat. Localitatile aflate în zona de supraveghere sunt: Galeș, Săliște, Tilișca, Aciliu, Amnaș, Mag, Rusciori, Cristian și Gura Râului.

Este al șaptelea focar de pestă porcină confirmat în județul Sibiu, după cele două focare depistate la mistreti vanati in Apold și Șura Mică, la care se adaugă alte patru focare declarate în gospodării din localitățile Colun, Alămor și Amnaș, Șelimbăr.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.