Afacerea concesionării terenului de lângă Aeroportul Sibiu, readusă pe masa consilierilor

Știri de Sibiu, 12.12.2019

Tranzacția controversată cu terenul de peste 27.267mp de lângă Aeroportul Internațional (AIS) Sibiu revine în plenul Consiliului Județean (CJ) Sibiu chiar în ultima ședină a anului. Proiectul de concesionare a terenului fostei unități de aviație de pe Șoseaua Alba Iulia, pentru o perioada de 40 de ani, în vederea amenajării pe domeniul public a unui centru expozițional, a fost reintrodus pe ordinea de zi a CJ Sibiu, după ce în luna noiembrie a fost retras.

Între timp, Camera de Comerț și Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, care a și cerut deschiderea procedurilor de concesionare, și-a retras intenția de-a investi, pe motiv că nu mai este sustenabilă financiar, făcând loc la masa negocierilor pentru mai multe firme interesate de afaceri conexe activității Aeroportului Sibiu – JBC Eden SRL, Ceetrus, SKY Capital și Aerokraft Consult.

”Pentru continuarea procedurii concesiunii, consider necesară și oportună adoptarea unei hotărâri de CJ privind aprobarea studiului de oportunitate a raportului de expertixă de evaluare imobiliara si concesionarea prin licitatie publica a imobilului teren și construcții apartinând domeniului public al Județului Sibiu, situat în Sibiu pe starda Alba Iulia, (…) în suprafață de 2975 mp”, argumentează președinta CJ Sibiu, Daniela Cimpean, în raporul de specialitate.

Astfel, consilierilor județeni li se propune din nou aprobarea ”consesionării pe 40 de ani a imobilului teren și constructiilor aparținând domeniului pubic al Județului Sibiu” situat în Sibiu, in suprafate de 27.267 mp, din care constuctii în suprafață de 2975 mp, pentru dezvoltarea unui centru expozițional și incubator de afaceri.

Consiliul Județean Sibiu mai stabilește, prin hotarare, ca redevența minimă de la care pornește licitatia publică de concesionare să fie de 110.050 euro.

Cum rămâne cu Aeroportul ?

În privința impactului pe care îl are concesionarea terenului asupra activității regiei sibiene, președinta CJ Sibiu invocă discuțiile purtate cu companiile intersate de afacere, ca măsuri asiguratorii.

”Concluziile raportului, fupă analizarea și discutarea tuturor propunerilor și posibilităților de dezvoltare a AIS, prin concesiunea propusă, raportat la suprafața de teren supusă concesiunii, au condus spre realizarea și dezvoltare unui centru de expozițional și incubator de afaceri, propunere ce este în concordanță cu strategia de dezvoltare a județului Sibiu și se poate realiza pe suprafața de teren supusă concesiunii fără a împiedica în viitor dezvoltarea altor servicii aeroportuarre. Cu privire la acest aspect, este de menționat faptul că din discuțiile purtate cu investitorii interesați de dezvoltarea AIS, Ceetrus, AeroKraft/Uplift,SkyCapital, în cadrul mai multor întâlniri avute, a rezultat faptul că o concesinare a terenului ce face obiectul concesiunii demarate nu împiedica în niciun fel dezvoltarea altor proiecte majore, în viitor putând fi integrat într-un astfel de proiect”, mai precizează președinta CJ Sibiu în proiectul inițiat.

Sub presiunea timpului

Proiectul de concesionare a terenului fostei unități de elicoptere din vecinătatea Aeroportului Sibiu a fost mult timp subiect tabu pentru conducerea (CJ) Sibiu.

După ce a refuzat accesul presei la analiza ofertelor depuse de firmele interesate de concesionare, eveniment la care au fost invitați aleși în CJ Sibiu, CL Sibiu și reperzentanți ai mediului de afaceri, președinta CJ a refuzat să facă lămuriri sau declarații cu privire la concluziile prezentării și următorii pași în privința afacerii cu terenurile din jurul aeroportului.

Deși inițial au fost afișate pe site-ul CJ Sibiu doar trei oferte pentru concesionarea terenului AIS: JBC Eden SRL, Ceetrus, SKY Capital, după dezbatere a fost afișată și propunere de concesionare a AIS lansată de UPLIFT AIRPORT SERVICES, fosta Aerokraft Consult.

Cu câteva zile inainte de anunțarea proiectelor aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare din decembrie, pe site-ul CJ Sibiu a fost afișată și minuta întalnirii din noiembrie cu firme interesate de concesionarea terenului.

Dezbaterea ofertelor, unele depuse înca de anul trecut, a fost planificată al scurt timp după ce Camera de Comerț și Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, care a cerut deschiderea procedurilor de concesionare, a înștiințat CJ Sibiu că se retrage și să renunță la afacere pe motiv că proiectul nu mai este sustenabilă financiar.

Asta, în condițiile în care, deși a făcut pasul înapoi după lungi cotroverse publice, Eugend Iordănescu, directorul CCIA, a insistat ca CJ Sibiu să facă analiza de oferte ”cat mai repede posibil”: ”Dat fiind faptul că sunt exprimate mai multe intenții de interes pentru aceleași active din partea unor companii private, vă solicităm să duceți la bun sfârșit, cat mai repede posibil procedurile de organizare a licitației pentru concesionare, astfel încât orice agent economic interesat să poată participa în mod transparent”, potrivit adresei transmisă de CCIA catre CJ Sibiu.

Concesionare separata pentru cargo

Tot in cadrul ședinței din 19 decembrie, pe masa consilierilor județeni a fost introdus un al doilea proiect de hotarare care face referire la concesionarea unui teren de 10.000 de metri pătrați din zona AIS pentru activități cargo și demerarea procedurilor pentru întocmirea studiului de oportunitate în baza caruia se va realiza caietul de sarcini.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: Afacerea concesionării terenului de lângă Aeroportul Sibiu, readusă pe masa consilierilor […]

  2. […] Citeste si: Afacerea concesionării terenului de lângă Aeroportul Sibiu, readusă pe masa consilierilor […]

  3. […] Citeste si: Afacerea concesionării terenului de lângă Aeroportul Sibiu, readusă pe masa consilierilor […]