Plata membrilor secțiilor de votare care au primit mai puțini bani, blocată și pasată între AEP și Prefectura Sibiu

Știri de Sibiu, 14.01.2020

Plata celor aproximativ 300 de membri de secții de votare din județul Sibiu care au primit mai puțini bani în urma participării la alegerile prezidențiale este blocată și pasată între Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Prefectura Sibiu. După ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a cerut achitarea integrală a indemnizațiilor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare, Prefectura Sibiu precizează, la solicitarea StirideSibiu, că situația nu este clarificată întrucât Biroul Electoral Județean (BEJ) Sibiu și-a încetat activitate iar plata s-a facut în baza pontajelor întocmite de președinții secțiilor de votare.

Citeste si: Scandal alegeri: AEP cere plata integrală pentru toți membrii secțiilor de votare din Sibiu

Solicitată să precizeze când își vor primi oamenii diferența de bani, Prefectura Sibiu a invocat, prin subprefectul Rareș Macrea, faptul că în organizarea alegerilor sunt implicate mai multe instituții, printre care AEP și Prefectura Sibiu și că, potrivit legii, ”Instituția Prefectului are doar atribuții de decontare a anumitor cheltuieli și nu atribuții de întocmire a pontajelor pentru membrii secțiilor de votare”.

Astfel, în baza pontajelor care nu au fost, se pare, verificate de nimeni, Prefectura Sibiu a plătit după alegeri un număr de 1782 de persoane cu 720 lei, iar pentru 163 de persoane s-a achitat suma de 540 lei, pentru 66 persoane s-au alocat cate 630 lei iar pentru 68 de persoane s-au dat 270 lei.

Plata diferențiată la care s-a ajuns pentru prima dată la Sibiu, unde alegerile au fost coordonate de BEJ Sibiu, este justificată de Prefectura Sibiu prin faptul că ”la activitățile la care participă și președinții secției de votare sau locțiitorul nu participă ceilalți membri ai biroului electoral, motiv pentru care numărul de zile de activitate diferă, în consecință și pontajul”.

Chiar dacă AEP are o poziție diferită și a cerut Prefecturii Sibiu ”luarea măsurilor legale care se impun pentru a se efectua plata integrală a indemnizațiilor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care au sesizat nereguli cu privire la această situație, pentru întreaga perioadă pentru care au fost remunerați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare”, realitate din teren contrazice.

Astfel, din punct de vedere administrativ situația este blocată pentru că Biroul Electoral Județean Sibiu, condus la alegerile prezidențiale din 2019 de judecătoarea Andrea Angelica Dinescu, și-a încetat activitatea.

”Birourile electorale ale secțiilor de votare constituite la nivelul județului Sibiu și-au încetat activitatea în data de 25 noiembrie, iar activitatea Biroului Electoral Județean Nr 34 Sibiu a încetat în data de 29 noiembrie 2019. Întrucât întocmirea pontajelor era una dintre atribuțiile președinților de secție, nici Instituția Prefectului și nicio altă autoritate nu se poate substitui acestor drepturi și obligații”, mai precizează Prefectura Sibiu pentru StirideSibiu.

După un lung șir de neregului, bâjbâieli și lipsă de implicare a autorităților desemnate să organizeze alegerile în județul Sibiu, pentru cei aproximativ 300 oameni afectați par să nu se mai găsească soluții de recuperare a banilor așteptați.

În luna decembrie, Prefectura Sibiu și Biroul Electoral Județean Sibiu au fost acuzate de ALDE Sibiu că s-a permis plata discriminatorie a mai multor membri din secțiile de votare din Sibiu și Mediaș, unde s-a alocat mai puțini bani pentru membrii secțiilor, între 450, 540 sau 630 lei, în urma calculului făcut de președinții de secții. Mai exact, oamenii s-au trezit că au fost plătiți cu sume variind între 450, 540 sau 630 lei, în loc de 720 lei după plata impozitului.

Potrivit legii, banii pentru indemnizații au fost suportați de la bugetul de stat, prin MAI, și distribuiți de Prefectură și primării.

Redăm integral răspunsul oferit de Prefectura Sibiu la solicitarea SirideSibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.