Dispecerat Integrat 112 la Sibiu fără Poliție și Jandarmerie din lipsă de personal

Știri de Sibiu, 16.01.2020

Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgenţă 112, înființat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu la finalul anului, trecut funcționeză doar cu SMURD și Ambulanță, fără reperzentanții celor mai importante instituții de intervenție – Poliție și Jandarmerie, din cauza lipsei de personal.

Potrivit organigramei, la aceeași masă de preluare a apelurilor de urgență ar fi trebuit să se regăsească, pe lângă ISU și Ambulanță, și reprezentanți ai Poliției Sibiu, Jandarmeriei Sibiu și STS Sibiu, Salvamont sau Poliția Locală.

Jandarmeria Sibiu ar fi trebuit să delege 5 specialiști care să activeze în Dispecerat, însă este nevoie de suplimentarea schemei de personal de la București.

”În vederea desemnării personalului în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență ”112”, este necesară suplimentarea statului de organizare al instituției. În acest sens, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu a solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române suplimentarea statului de organizare cu 5 posturi de subofițer, care vor fi distribuite Compartimentului Monitorizare Misiuni și Evenimente (Dispecerat)”, a precizat la solicitarea StirideSibiu Floriana Picioiu, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

La nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, situația este și mai complicată pentru că aici nu sunt oameni interesați sau suficient de bine pregătiți să activeze într- o structură de preluare a situațiilor de urgență.

”Până în acest moment, deși au fost organizate mai multe sesiuni pentru selectarea din sursă internă a polițiștilor care vor lucra în acest Dispecerat, nu au fost ocupate toate locurile. Aceste posturi nu au fost încă ocupate fie pentru că polițiștii care s-au prezentat nu au întrunit condițiile necesare, fie spre exemplu, pentru că la ultima sesiune nu s-a prezentat niciun polițist”, a precizat pentru StirideSibiu Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al Poliției Sibiu.

La fel ca și la Jandarmerie, pentru asigurarea continuității în Dispeceratul 112, este nevoie de mai multe cadre detașate.

Potrivit IPJ Sibiu, în perioada următoare, la nivelul județului Sibiu va continua procedura de selectie a polițiștilor.

”După terminarea procesului de selecție, va urma pregătirea personalului și ulterior numirea pe acele posturi conform legislației în vigoare”, a mai precizat Luciana Lazăr.

Noua structură funcționează de la jumătatea lunii decembrie în incinta ISU Sibiu și a fost concepută cu scopul ”reducerii timpului alocat interviului și alocării resurselor în cel mai scurt timp de la inițierea apelului” pe 112. Mai exact, apelurile primite pe 112 sunt preluate de un dispecer unic care dispune măsuri de intervenție, indiferent de tipul urgenței.

Dispecerate integrate sunt deja funcționale în mai multe județe din țară, Sibiul fiind unul din cele 14 județe, alături de București, alese pentru implementarea funcționării unui Dispecerat Integrat pentru Apeluri de Urgență, conform cu Raportul Preliminar Privind Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.