TNRS: Zeul carnagiului, despre ipocrizia socială în viziune lui Bogdan Sărătean

Știri de Sibiu, 24.01.2020

Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu dedică următorul sfârșit de săptămână celui mai nou spectacol al secției germane. ”Zeul carnagiului”, una dintre cele mai apreciate piese ale scriitoarei franceze Yasmina Reza, va fi prezentată la Sibiu în viziunea regizorului sibian Bogdan Sărătean.

Potrivit unui comunicat al TNRS, piesa este o tragicomedie iar textul propune o reconsiderare cinică a raporturilor interumane actuale în care ipocrizia socială atinge paroxismul, tragicomedie și critică socială acidă.

”Personajul central al spectacolului nostru e un hamster. Făptura aceea care nu e nici animal sălbatic, dar nici animal de casă. Deprimat și nefericit în acvariu, dar incapabil să supraviețuiască în afara lui. Incapabil să gestioneze libertatea. Personajul acesta e omul contemporan. Cu toate măștile lui, cu toate tabieturile lui. Omul occidental. Cel care protestează pe tema schimbărilor climatice, iar apoi ia taxiul spre casă, cu o oprire la fast-food. Omul occidental contemporan, care donează 2 euro pentru copiii din Africa direct de pe iphone-ul său a cărui baterie funcționează cu cobaltul extras din mine de acești copii. Sau, pur și simplu, un text excelent, cu patru actori foarte buni. Despre asta e vorba în spectacolul nostru.”, spune regizorul Bogdan Sărătean despre spectacol.

Piesa prezintă doi elevi au o dispută violentă la școală, eveniment care îi aduce față în față pe părinți. În încercarea de a găsi o rezolvare pe calea dialogului, a conflictului dintre cei doi copii, măștile încep să cadă pe rând. Teme precum familia, societatea, educația, instinctul de supraviețuire și de apărare teritorială ori raporturile între clase sunt topite inteligent într-un dialog dinamic și agresiv(-pasiv).

Spectacolul îi are în distribuție pe actorii Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Johanna Adam, Daniel Plier.

Avanpremiera are loc vineri, 24 ianuarie, la Sala Studio a TNRS, iar premiera sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 19:00.

Bogdan Sărătean (n. 1978) a absolvit în anul 2004 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București. În anul 2006 a obținut două premii la Gala Tânărului Actor, organizată de UNITER. La începutul lui 2007, a înființat trupa de teatru tânăr Trimbulinzii, care în scurt timp s-a impus la nivel național prin rezultatele obținute la festivalurile de profil. În anul 2011 a absolvit cursurile de masterat ale UNATC „I.L. Caragiale”, București, specializarea Regie Teatru. În prezent, este regizor la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, unde a semnat regia spectacolelor Ierusalim, Orb de mină, Iubirea la oameni. Bogdan Sărătean este doctor al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, și cadru didactic la Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.