ATENȚIE: Amenzi uriașe pentru cei care își deranjează vecinii, refuză să se legitimeze sau aduc injurii!

Știri de Sibiu, 25.01.2020

Persoanele care refuză să se legitimeze, cele care își deranjează vecinii din cauza muzicii sau aduc injurii în spațiu public riscă amenzi usturătoare sau de muncă în folosul comunității, începând de duminică, 26 ianuarie, când se aplică noile contravenții privind ordinea și siguranța publică.

Inspectoratul Județean de Poliției Sibiu avertizează că de mâne, 26 ianuarie ”polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent”, respectiv conform noilor reglementări, prevăzute în Legea nr. 192 din 2019, prin care se mărește cuantumul amenzilor pentru contravenții prevăzute de Legea 61/1991.

Amenzile variază între 100 și 6000 lei iar pedepsele privind muncă în folosul comunității sunt intre 50 zi 150 de zile.

Lista contravenții si sancțiuni noi:

contravenția prevăzută la art. 2, punctul 27), respectiv “organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”, de la 500-1.500 de lei, cât era prevăzut în vechea legislație, la 2.000-3.000 de lei.

-contravenția prevăzută la art. 2, punctul 31), respectiv “refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciude la 100-500 de lei, cât era prevăzut în vechea legislație, la 500-1.500 de lei.

Potrivit art. 41 al prezentei legi, repetarea contravențiilor prevăzute la art. 2 pct. 1), 25)-27) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează după cum urmează:

1) „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea

acestora” și 25) „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

26) „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora, cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.

27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.