„Patric“, Pictures of the Year: Copilul operat pe inimă este din județul Sibiu

Știri de Sibiu, 18.02.2020

Copilul din fotografia „Patric”, cu care Adrian Câtu, fotograf Documentaria, a câștigat Premiul de Excelenţă la categoria Portret, la cea de a 77-a ediție a competiției Pictures of the Year International, este originar din localitatea Turnu Roșu, județul Sibiu. Fotografia cu copilul operat la Sibiu pentru că suferea de o malformație congenitală cardiacă a fost realizată anul trecut, potrivit unui comunicat al Fundației „Polisano”.

Legătura dintre fotograf și copil s-a creat în perioada în care Patric Kolosvari, în vârstă de 11 ani, era pregatit la Sibiu pentru operația pe inimă.

„Pentru mine intervenția chirurgicală la inimioară a însemnat o schimbare majoră, pentru că acum pot să fac lucruri pe care înainte nu le puteam face. Îmi place oina și fotbalul. Acum pot să fac toate sporturile posibile. Întâlnirea cu Adrian Câtu, înainte de operație, mi-a dat speranța că mă voi vindeca. În el am văzut o persoană cu suflet bun, care își dorește să mă ajute. Adi va rămâne mereu în inima mea. M-a încurajat să fac intervenția chirurgicală și a fost prezent chiar și la ziua mea”, spune Patric.

Câtu i-a urmărit evoluția lui Patric înainte de intervenție, în timpul operației, dar și după.

”Experiența din sala de operație o asemăn cu un concert excepțional de muzică clasică. Am mai participat la astfel de operații, dar nici pe departe atât de importante. Ce-am văzut acolo, mi s-a părut de o sincronizare și de o precizie absolut incredibile. Imi dădea impresia ca toți membrii echipei medicale funcționează la unison, că sunt conectați într-un fel aproape spiritual. Ore la rând, fiecare gest era precis, ergonomic și de o sincrinizare extraordinară. Sunt diagnosticate aproximativ 1.200 de cazuri noi pe an, de copii cu malformații congenitale cardiace. Ajung să fie operate în jur de 500, pentru că sunt prea puțini chirurgi specializați pe așa ceva. Am fost impresionat de curajul lui Patric și al celorlalți copii pe care i-am cunoscut, ca și de munca fundației Polisano din Sibiu, care a reușit să aducă echipe medicale din Europa, care deopotrivă operează asemenea cazuri și formează chirurgii locali – și am vrut să atrag atenția asupra acestui subiect”, a declarat Adrian Câtu.

Pictures of the Year International a fost inițiat în 1994 de Missouri School of Journalism ca o competiție pentru fotoreporterii americani și a devenit ulterior unul din cele mai importante concursuri de fotojurnalism. Imginile premiate anul acesta pot fi fi văzute pe site-ul www.poy.org, iar câștigătorii vor fi onorați în cadrul unei gale ce va avea loc în Columbia, Missouri, în 24 aprilie.

Fundația Polisano, prin proiectul „Inimi Sănătoase pentru Copii”, sprijină financiar și logistic intervenții chirurgicale pentru copiii cu malformații cardiace. Din 2015, au fost realizate peste 150 de operații, cu ajutorul unor echipe medicale din Anglia, Suedia și Germania care operează pro bono.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.