Costurile pentru Centrul de Spectacole al Sibiului, estimate după primul studiu

Știri de Sibiu, 20.02.2020

Studiului de prefezabilitate pentru Centrul de Conferințe și Spectacole care se dorește construit în zona Cazarmei 90 și a Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu va stabili și costurile estimative ce implică realizarea celui mai mare proiect al orașului, ce va schimba radical zona centrală.

Studiul de fezabilitate va urmări: ”analiza de piață a contextului social, demografic, economic, social și cultural pentru realizarea centrului de conferințe și spectacole; furnizarea de date tehnice și funcționale ale obiectivului de investiții, respectiv descrierea principalelor caracteristici ale Centrului, lista de spații, schițe tehnice care vor defini geometria spațiilor principale, volumul, cerințele privind acustica și alte nevoi funcționale specifice; analiza aspectelor sociale și de mediu implicate de construcția acestui Centru; costul estimativ al construcției; analiza gradului de sustenabilitate și suportabilitate a proiectului după realizarea construcției”, a precizat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, la solicitarea StirideSibiu.

Potrivit directorului TNRS, Constantin Chiriac, Arup, una din marile companii de arhitectură și proiectare din Europa, cu sediul în Londra, a fost selectată să întocmească studiul de prefezabilitate pentru Centrul de Conferințe și Spectacole pe care Primăria Sibiu vrea să îl construiască.

Atribuirea contractului se prelungește însă. După ce primarul Astrid Fodor anunța la jumătatea lunii februarie că ”în două săptămâni vom încheia contractul”, reprezentantul Primăriei Sibiu a precizat: ”Estimăm că procedurile de contractare a studiului de prefezabilitate se vor finaliza până la sfârșitul lunii martie”.

Municipalitatea sibiană a alocat aproximativ 1,2 milioane de lei pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru a se stabili ”caracteritilor necesare investitiei”, respectiv câte și ce fel de săli se spectacol, repetiții și conferințe se vor amenaja, dotările aferente, precum modul de funcționare al acestora.

Parcările din zona centrală a Sibiului, integrate

Prin studiul de prefezabilitate se caută și soluții de eficientizare a a spațiului din punct de vedere economic, precum și integrarea spațiilor de parcare existente în zona centrală.

”Proiectul va analiza, de asemenea, cat este de fezabil ca aceste cerinte sa fie intrunite in cadrul apmplasamentului identificat si sa propuna ajustari sau abordari specifice in vederea indeplinirii fezabilitatii si a sustenabilitatii obiectivului pe teren lung. In plus, va identifica caracteristicile specific, geometria centrului cultural multifunctional sau obiectivele adiacente de avut in vedere pentru a asigura ca viitorul obiectiv va fi incununat de success. Mai mult, studiul va analiza oportunitatile investitiei de a genera activitati suplimentare dincolo de cele posibile in prezent si care pot genera dinamism si venituri suplimentare pentru asigurarea sustenabilitatii. Totodată, proiectul va analiza posibilitatea integrării unor spatii publice de parcare care sa deservească in primul rand publicul ce va participa la evenimentele centrului, precum si ca parcare publica, in functie de necesităti”, se menționează în descrierea proiectului

După finalizarea studiului, municipalitatea va putea demara procedurile de achiziție a serviciilor de arhitectura si proiectare tehnica (SF si PT) a Centrului de Conferințe.

Ideea construirii unui Centru de Conferinţe și spectacole pe locul fostei Cazarme 90 din centrul Sibiului a fost lansată în discuție de mai mulți ani.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.