IPJ Sibiu cere spații pentru cazarea agresorilor; Violența domestică, în creștere!

Știri de Sibiu, 20.02.2020

Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Sibiu cere ”autorităților locale responsabile” să asigure ”spații destinate cazării agresorilor”, în condițiile în care, la nivelul județului Sibiu crește gradul de violență domestică și numărul solicitărilor pentru ordine de protecție.

Potrivit statisticilor, în județul Sibiu au fost emise anul trecut 175 de ordine de protecție, cu 55 mai mult față de 2018. În privința celor 93 de ordinelor de protecție provizorii, cele mai multe – 53, au fost înregistrate la orașe, și 39 în mediul rural.

În contextul creșterii faptelor de agresiune în familie, Poliția Sibiu atrage atenția asupra faptului că nu există soluții pentru cazarea agresorilor care, odată vizați de ordine de restricție, nu mai au unde să locuiască.

La nivelul județului Sibiu au fost emise în 2019 un total de 268 de ordine de protecție – 175, și ordine de protecție provizorie 93, ceea ce reprezintă un număr destul de mare de cazuri în care agresorii au fost evacuați din propria locuință, iar pentru aceștia nu există încă centre amenajate de cazare. La nivelul Municipiului Sibiu exista două adăposturi de noaptea, dar acestea prezintă și ele anumite neajunsuri deoarece sunt cazați doar pe timpul nopții și nu sunt primite persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice. Aceste adăposturi sunt destinate persoanelor fără locuință și nu agresorilor violenței domestice”, precizează IPj Sibiu în informarea transmisă Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Sibiu.

Agresorii reiau violențe asupra victimelor

Lipsa unor variante de cazare pentru cei îndepărtați de familiile abuzate duce la reluarea actelor de agresiune asupra victimelor, majoritatea copii și femei.

Lipsa adăposturilor pentru agresori, alături de alți factori, conduce la încălcarea interdicțiilor prevăzute prin ordinele de protecție sau ordinele de protecție provizorii. Menționăm că în anul 2019, conform statisticii, la nivelul județului Sibiu au fost sesizate 55 de încălcări ale ordinelor de protecție sau ordinelor de protecție provizorii”, se mai spune în evaluarea IPJ.

Polițiștii sibieni propun ca soluție amenajarea unor astfel de spații de către primării.

Ca soluție, pentru aceste situații, considerăm că se impune determinare autorităților locale responsabile să asigure spații destinate cazării agresorilor”, se menționează în informare.

În prezent, singurele soluții sunt pentru municipiul Sibiu – Adăpostul de Noapte, unde agresorii pot fi cazati doar noaptea, la Mediaș, unde este un adăpost asemănător, dar tot cu cazare pe timpul nopții. Potrivit IPJ Sibiu, comuna Ludoș are o ”încăpere amenajata pentru agresori”, în Ațel este un Centru social care asigura cazarea agresorilor, la fel și în Blăjel, unde este spațiu amenajat ”în anexa Căminului Cultural”. Cei care ajung la Brateiu au la dispoziție Centrul social din comună, în timp ce comunele arondate Secției 6 Politie – Orlat, Gura Râului, Piana și Jina, au spații amenajate pentru agresori.

Direcția Generală de Asistenţă Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu a acordat ajutor, în prima parte a anului trecut, pentru 42 de mame și 93 de copii, victime ale violenței în familie. Mai de mult de jumătate dintre cei alungați din casele lor de bătăi și abuzuri sunt adăpostiți în Centrul „Sf Ana”, aflat în subordinea DGSSPC Sibiu, unde primesc găzduire, protecție și consiliere.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.