Astra: Weekend cu concurs de DRAGOBEȚI la Sibiu

Știri de Sibiu, 20.02.2020

Dragobetele, patronul iubirii în tradiția populară românească, este sărbătorit într-un mod creativ la Muzeul Astra din Sibiu. Timp de două zile, în perioada 22-24 februarie, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului gazduiește concursul dedicat Dragobetelui, competiție la care vizitatorii sunt provocați la o plimbare pe aleile muzeului distracția urmând să fie completată cu participarea la un atelier tradițional de confecționat dragobeți.

Vizitatorii vor primi la intarea în muzeu regulamentul concursului, care este destinat redescoperirii patromoniului naturii și patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA.

”Caută indiciile ascunse și adună cât mai multe cartonașe și poți participa gratuit la atelierul de confecționat dragobeți și păsări din ață!”, este recomandarea Muzeului Astra pentru vizitatorii care aleg să petreacă de Dragobete în aer liber.

Pentru a înlesni accesul, pentru zilele de Sâmbătă și duminică, s-a decis ca accesul în Muzeul în aer liber să se poate face și pe la poarta dinspre Grădina Zoologică Sibiu.

Muzeografii sibieni acordă o atenție specială păsărilor care trăiesc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În ultimii ani, cu sprijinul Societății Ornitologice Române, au fost montate pe aleile din Dumbrava si în zona monumentelor zeci de hrănitori speciale, unde pasările isi găsesc resursele necesare de hrana.

Legătura dintre Dragobete și păsările care animă în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului nu este întâmplătoare.

Potrivit specialiștilor, Dragobete este un zeu tânăr al Panteonului autohton, patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti. În unele tradiţii este numit Cap de Primăvară, Cap de Vară, fiu al Babei Dochia şi cumnat cu eroul vegetaţional Lăzărică. Dragobete este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă (Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania). Se crede că la ziua lui păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor. Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.