Linia “verde” din centrul Sibiului; Pe unde vor circula autobuzele electrice

Știri de Sibiu, 20.02.2020

Primăria Sibiu va lansa ”în perioada imediat următoare” licitația pentru cele 5 autobuze electrice care vor circula pe un traseu cu străzi înguste, special creat în zona centrală orașului, denumit ”linia verde”, proiectul fiind ”o alternativă celor care se deplasează în centru cu autovehiculul personal”, spune primarul Astrid Fodor.

Investiția, estimată la 11,45 milioane lei, va fi sustinută cu 10,04 milioane lei cu finanțarea nerambursabilă din fonduri europene, restul finanțării fiind asigurată de la bugetul local, de către Primăria Sibiu.

“Centrul istoric al orașului este un ansamblu foarte valoros pe care îl punem în valoare și pe care trebuie să îl protejăm. În plus față de investițiile în reabilitarea imobilelor de patrimoniu aflate în proprietatea Municipiului, extinderea zonelor pietonale și construcția de parcări de mare capacitate la periferia centrului istoric, o altă modalitate de a proteja frumusețea și valoarea centrului istoric este crearea unei linii “verzi” de transport public. Scopul este acela de a reduce numărul de autovehicule care circulă în centrul istoric, oferind prin această linie de transport cu minibuze electrice o alternativă celor care se deplasează în centru cu autovehiculul personal”, a declarat, joi, Astrid Fodor, primarul Sibiului , la semnarea contractului de finanțare.

Sibienii și turiștii vor putea circula cu autobuzele electrice pe ruta Gară (capăt de linie) – str. Gen. Magheru – str. Constituției – bd. Corneliu Coposu – Piața Unirii – str. Tribunei – str. Mitropoliei – str. Al. Odobescu – str. Măsarilor – Piața Cibin – str. Malului – str. Turnului – str. Faurului – str. Ocnei – str. Nicolae Teclu – str. Regele Ferdinand – Gară.

Prin introducerea transportului public în zona centrului istoric se dorește reducerea numărului de autovehicule personale care tranzitează și parchează aici, rezultând și o creștere a atractivității acestei zone istorice și turistice, imaginea acestuia îmbunătățindu-se, menționează Primăriei Sibiu.

Conform procedurii, ”în perioada imediat următoare, Primăria Sibiu va iniția procedura de achiziție a mijloacelor de transport electrice și a sistemelor conexe, precum și achiziția de servicii de proiectare tehnică, asistență tehnică și execuția lucrărilor pentru stațiile de încărcare a minibuzelor electrice”, după ce s-a realizat studiul de oportunitate și studiul de trafic.

Contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile“, Prioritatea de Investiții 4.1 „Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană și a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor“ a fost semnat, joi, la Primăria Sibiu, de primarul Astrid Fodor și directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.

Proiectul presupune următoarele achiziții și amenajări:
• Achiziția a 5 vehicule electrice cu o lungime de maxim 7 metri și 24 de locuri, dotate cu camere de supraveghere video, computer de bord, afișaje interioare și exterioare pentru informarea călătorilor și validatoare de bilete la bord.
• Amenajarea a șase stații de transport public și dotarea acestora
• Achiziționarea a 5 stații de încărcare lentă a vehiculelor care vor fi amplasate în autobaza Tursib și a unei stații de încărcare rapidă care va funcționa în stația de la Gară (capăt de linie).
• Achiziționarea a 6 automate de eliberare a biletelor de călătorie și a unui terminal de control care stochează datele privind biletele emise și include și echipamente portabile care vor fi utilizate pe această linie de către controlori.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.