MMAP: Sibiul, unul dintre județele cu cele mai multe tăieri ilegale de păduri; Plantări masive anunțate!

Știri de Sibiu, 20.02.2020

Sibiul a fost inclus pe lista județelor unde se vor deschide cele mai multe șantiere de împăduriri din țară, cu 90 de păduri tinere ce vor fi plantate de la zero, fiind, alături de Maramureș și Bistrița, în topul județelor unde s-au constatat cele mai multe tăieri ilegale de arbori, potrivit Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care a lansat, joi, campania de împădurire ”Românii Plantează: O pădure cât o ţară!”.

“Astăzi, peste 1100 de pepiniere ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieţi pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceştia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de şantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleaşi pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieţi în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Potrivit MMAP, cel mai mare număr de puieţi va ajunge în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea, unde s-au înregistrat defrișări însemnate.

Sibiu va avea deschise peste 1200 de șantiere pentru plantat puieți și va beneficia de 90 de păduri plantate de la 0.

”În fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi.Cât priveşte numărul cel mai mare de şantiere de împădurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate în judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate: Maramureş (440 şantiere), Sibiu (1210 şantiere) şi Bistriţa (peste 600 şantiere).(…) Precizăm că, în cadrul celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu vor fi plantate peste 2500 de păduri de la ZERO şi completate alte 7000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la ZERO vor fi în judeţele: Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90). Totodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha)”, se mențioenază în comunicatul Ministerului Mediului.

Pentru sustinerea campaniei de împădurire din această primăvară, ministrul își dorește susținere și din partea societății civile.

“În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. În total vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulţi! Pentru ei am numit campania: Românii Plantează: O pădure cât o ţară! Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează. În fiecare judeţ din ţara asta vom avea până la 3 şantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor într-o campanie cum nu a avut România vreodată. Le organizam de aşa manieră încât să plantăm alături de români în weekend-uri”, a subliniat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.