Muntele- ţară INTERZISĂ!

Știri de Sibiu, 29.01.2014

“O veste tristă- se pare că a început distrugerea şi demolarea refugiilor din Piatra Craiului. E vorba despre cele cu istorie, aflate pe traseele nemarcate. Castelul Craitei este deja distrus, dărâmat în râpă. Probabil şi alte refugii vor avea aceeaşi soartă.

Se pare ca cei din administratia parcului natural Piatra Craiului nu sunt straini de demolarea refugiilor de pe traseele nemarcate…Nu stim cu certitudine cine este responsabil de acest fapt, dar doresc sa atrag atentia ca se pierde o parte importanta din istoria alpina a Romaniei.

Adrian Vălean-alpinist

Adrian Vălean-alpinist

Un alt aspect absurd este interzicerea accesului alpinistilor în zone in care s-a facut istorie în alpinismul din Romania si, astfel, se pierd trasee importante din patrimoniul alpin, toate aceste sub ochii nostri si tot în Piatra Craiului. Să fie rea voinţa sau doar incompetenţa?!

Muntele a devenit o ţară interzisă. Problema cea mai mare e următoarea lege:”Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice si de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice: accesul si circulatia turistilor în extravilan, în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate si semnalizate ca atare, pe suprafata ariilor naturale protejate. (CONFORM OUG 57/2007, art. 53 alin (1) lit. L.”,

 

Adrian Valeanalpinist, ghid montan, coordonatorul expeditiei Manaslu 2013, membru voluntar Salvamont Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Răspunsuri

 1. Calin Pernes says:

  Aceiasi situatie se regaseste si in muntii Padurea Craiului si Muntii Apuseni. Avem probleme cu cei ce sunt custozi ai ariilor protejate, in obtinerea avizelor. Este o viziune extrem de gresita asupra modului de promovare si dezvoltare a turismului in Romania.

 2. Matei says:

  fuuuck this! sunt sigur ca aceste decizii au fost luate de niste persoane supraponderate care zac toata ziua cu curul intr-un scaun in spatele unui birou de prost gust! fantastic ce nesimtire!

 3. Iulian says:

  De cand asta.

 4. Catalin Craciun says:

  Stau si ma intreb ce facea administratia parcului cind muntele era cheilt bine bine de tot de paduri. Tara arde si baba..

 5. sabinus says:

  O mizerie. De taiat paduri intregi ai voie, ca nu distrugi nimic, dupa ei. Dar sa vizitezi la pas ca turist un traseu montan constituie cel mai mare pericol pentru mediu. Totul e cu susul in jos

1 2 3 4