Crețu: Nu doar politicienii, ci și cetățenii ar trebui să înțeleagă provocarea prin care trecem; Niciun motiv de criză medicală

Știri de Sibiu, 01.04.2020

Prefectul de Sibiu, Mircea Crețu, a declarat miercuri, urmare a unui apel lansat de ALDE Sibiu, că transparența instituțiilor publice este specifică acum stării de urgență și că Sibiul nu ar avea niciun motiv să se creadă că este „situație de criză medicală”. El a transmis că ”nu doar politicienii, ci și cetățenii ar trebui să înțeleagă provocarea prin care societatea noastră trece”.

Prefectul Crețu a explicat, într-un comunicat de presă, care este motivul restricționării informațiilor referitoare la existența cazurilor confirmate cu COVID -19 la nivel județean.

”În plină criză de pandemie, ALDE Sibiu, prin conducerea sa, a lansat un apel public către Instituția Prefectului Județului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu. În acest context, atragem tuturor atenția asupra faptului că, în actuala perioadă deosebit de dificilă, instituțiile administrației publice lucrează în regimul Stării de Urgență. Comunicarea publică este limitată la informațiile strict legate de modul în care este organizată activitatea instituțiilor implicate direct, pe plan local, în combaterea epidemiei COVID-19. Alte informații statistice, țin de autoritatea și competența Comitetului National pentru Situații Speciale de Urgență. Acest lucru nu contravine Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Acum transparența instituțiilor publice este specifică Stării de Urgență, și cel mai important lucru este ca informațiile oficiale să fie recepționate de către toți cetățenii”, a transmis Crețul.

De la nivelul Prefecturii Sibiu, situația fără precedent înregistrată în întrega lume nu ar genera „situație de criză medicală, la nivelul județului Sibiu”.

”Trebuie să înțelegem cu toții că ne confruntăm cu o situație fără precedent, însă cu toate acestea nu avem nici un motiv să considerăm că există o „situație de criză medicală, la nivelul județului Sibiu”. Sunt greutăți noi, provocate de criza virală, însă instituția pe care o conduc, împreună cu toți cei responsabili, depun toate eforturile pentru a gestiona și depăși cu bine această încercare”, a mai spus Crețu.

Prefectul Crețu a lansat un apel la solidaritate și ”viziune patriotică” atât din partea cetățenilor, cât și a politicienilor: ”Așadar, nu doar politicienii, ci și cetățenii ar trebui să înțeleagă provocarea prin care societatea noastră trece, situație care sunt convins că o vom depăși cu bine, prin unitate, solidaritate civică responsabilitate și viziune patriotică”.

Drept urmare, miercuri, Prefectura Sibiu a continuat să transmită informarea zilnică despre evoluția COVI -19 după același tipar.

”Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu monitorizează un număr de 2690 persoane izolate și 340 persoane în carantină. În urma testării pentru COVID-19, 212 de teste sunt negative. În ultimele 24 de ore au ieșit din carantină 11 persoane”, a anunțat Prefectura Sibiu.

Președintele ALDE Sibiu, Gheorghe Tocaciu, a cerut public prefectului Județului Sibiu, Mircea Creţu, și preşedintei CJ, Daniela Cîmpean, să gestioneze cu transparență informațiile referitoare la situația numărul și situația bolnavilor depistați cu COVID-19.

La nivelul județului Sibiu au fost înregistrate două decese urmare a infecției cu COVID – 19, neexistând nicio cifră oficială despre numărul cazurilor confirmate.

Prefectura Sibiu a comunicat în data de 21 martie că nu va mai comunica ”informații referitoare la numărul de teste COVID-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați cu COVID-19”, urmare a unui ordin intern al MAI. Controversatul ordin a fost semnat de secretarul de stat Gheorghe Sorescu, fost prefect și preşedinte de Consiliul Judeţean în Botoşani.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.